Λουλ ή Λούλιο Ραμόν Ramon Lull

Image

Καταγόμενος από τη Μαγιόρκα Καταλανός καββαλιστής μυστικιστής και ποιητής του Μεσαίωνα. Γεννήθηκε το 1235 και πέθανε το 1316. Γνώριζε την αραβική γλώσσα που πίστευε ότι ήταν απαραίτητη για τη διάδοση του Χριστιανισμού στους απίστους. Μελέτησε ιδιαίτερα τη φιλοσοφία του Αβερρόη. Ίδρυσε στη Μαγιόρκα το 1276 ειδικό μοναστήρι για εκμάθηση και μελέτη της αραβικής γλώσσας για εκπαίδευση ιεραποστόλων. Πρότεινε στον πάπα Ονώριο Δ΄ την οργάνωση μιας νέας σταυροφορίας. Ταξίδευσε σε διάφορες χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Κύπρο κ.α.) και πέθανε στην Τύνιδα από λιθοβολισμό. Μεταξύ των έργων του γνωστότερα είναι Η Μεγάλη Τέχνη (1275), Το Δένδρο της Επιστήμης (1295), Βιβλίο αντιρρήσεων μεταξύ Ραμόν (Ραϋμόνδου) και Αβερρόη κ.α.

 

Στην Κύπρο ο Ραμόν Λουλ ήρθε το 1301, μετά την είδηση ότι οι Μογγόλοι είχαν εισβάλει με μεγάλες δυνάμεις στη Συρία το 1299, ότι ο βασιλιάς της Μικρής Αρμενίας  Χατόν Β΄ συμμάχησε μαζί τους και ότι είχε προσκληθεί να συμμαχήσει με τους Μογγόλους και ο βασιλιάς της Κύπρου Ερρίκος Β΄ (1285-1324). Δεν έγινε θερμά δεκτός από τον βασιλιά Ερρίκο που άκουσε χωρίς ενθουσιασμό τα σχέδια του Λουλ περί Αράβων. Ζήτησε ακόμη να διατάξει ο βασιλιάς της Κύπρου τη συγκέντρωση όλων των «αιρετικών» του βασιλείου για να τους κάμει κήρυγμα, πράγμα που επίσης δεν έγινε δεκτό.

 

Στην Κύπρο πάντως ο Λουλ αρρώστησε, από την πολλή προσπάθειά του να κηρύττει, αναφέρεται δε ότι είχε γίνει και προσπάθεια από υπηρέτες του να τον δηλητηριάσουν. Φιλοξενήθηκε στη Λευκωσία από τον μεγάλο μάγιστρο των Ναϊτών ιπποτών, στο αρχοντικό του οποίου κι ανέρρωσε. Μεταξύ άλλων, επεσκέφθη και το μοναστήρι του Αγίου Χρυσοστόμου στον Κουτσοβέντη. Ένα έργο του Λουλ, με τίτλο Rhetorica Nova, γράφτηκε στον Άγιο Χρυσόστομο τον Σεπτέμβριο του 1301. Ένα άλλο έργο του, το Liber de Natura, είναι γραμμένο στην Αμμόχωστο τον Δεκέμβριο του ιδίου χρόνου (βλέπε Alison E. Peers, Ramon Lull, Λονδίνο, 1929, pp. 304-5 κ.α.).