Παπαμιλτιάδης Δημήτρης

Image

Αγωνιστής, που έπεσε μαχόμενος κατά των Τούρκων στην Πάφο το 1964. Καταγόταν από το χωριό Αργάκα της επαρχίας Πάφου και είχε γεννηθεί το 1931. Γόνος φτωχής αγροτικής οικογένειας, εγκατεστημένος στο χωριό Αγία Μαρίνα Ξυλιάτου (όπου είχε νυμφευθεί κι αποκτήσει οικογένεια), είχε λάβει ενεργό μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα του 1955-1959. Έδρασε κυρίως ως σύνδεσμος και τροφοδότης αντάρτικων ομάδων της ΕΟΚΑ που δρούσαν στην περιοχή Ξυλιάτου.

 

Μετά το τέλος του αγώνα, επανεγκαταστάθηκε το 1961 στο χωριό του. Αμέσως μετά την τουρκική ανταρσία (Δεκέμβριος του 1963), ο Δημήτρης Παπαμιλτιάδης κατετάγη εθελοντικά στις ομάδες που είχαν συσταθεί για την αντιμετώπισή της, παρά το ότι ήταν ήδη προστάτης πολυμελούς οικογένειας (ήταν πατέρας 5 παιδιών και ανέμενε ένα ακόμη). Πολέμησε κατά των Τούρκων στις μάχες της Πόλης Χρυσοχούς, της Πελαθούσας, των Κοκκίνων και της Πάφου.

 

Στη μάχη της Πάφου (9 Μαρτίου του 1964) πληγώθηκε σοβαρά στο στήθος. Πέθανε από τα τραύματά του δυο μέρες αργότερα, στις 11 Μαρτίου.