Παραχωστίν

Image

Λέγεται και βρουτσίν του παρπέρη, επειδή το άνθος του παρομοιάστηκε προς το βρουτσίν (πινέλο) του παρπέρη (κουρέα) που χρησιμοποιεί στο ξύρισμα. Kενταύριον το κρητικόν (Centaurea cretica). Οικογένεια: Συνθέτων (Compositae).

 

Φυτό που ανήκει σε μεγάλο γένος με εκατοντάδες είδη, τα περισσότερα ιθαγενή των παραμεσογείων χωρών, ποώδη, ετήσια, διετή και πολυετή, μερικά θαμνώδη, άλλα ζιζάνια, κοσμητικά ή και φαρμακευτικά. Ο Διοσκουρίδης αναφέρει τόσο το μέγα όσο και το μικρόν κενταύριον που χρησιμοποιήθηκε, κατά τον μύθο, για θεραπεία του Κενταύρου Χείρωνος όταν αυτός πληγώθηκε από τον Ηρακλή, απ' όπου και η γενική ονομασία όλων των ειδών.

 

Το παραχωστίν είναι μικρό, αυτοφυές στην Κύπρο φυτό, που απαντάται σε αμμώδεις περιοχές, κατά μήκος των παραλιών, καθώς και σε πετρώδη εδάφη. Απλώνεται στο έδαφος, όπου αναπτύσσονται τα μακριά κι ακανόνιστων σχημάτων φύλλα του. Δίνει λουλούδια χρώματος ροζ κι ανθίζει μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Είναι φυτό φαρμακευτικό και περιέχει (όπως κι άλλα φυτά του ιδίου γένους) την ουσία κενταυρίνη.

 

Κενταυρίου αυτοφύονται στην Κύπρο και άλλα 9 είδη.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image