Πέγεια δάσος

Image

Κρατικό δάσος έκτασης   1.353  εκταρίων  (10.116  σκαλών) στην επαρχία Πάφου, στα βορειοδυτικά του χωριού Πέγεια. Από διοικητικής απόψεως, εκτείνεται στην έκταση των χωριών Πέγεια, Πάνω Αρόδες, Κάτω Αρόδες, Κάθικας και Ίνια.

 

Το ανάγλυφο στην περιοχή του δάσους έχει μια κλίση από τα ανατολικά προς τα δυτικά. Το τοπίο είναι διαμελισμένο από τον ποταμό Άσπρο, τον ποταμό της Τοξεύτρας, το Αργάκι της Τρυπημένης και το Αργάκι της Μισιένας που πηγάζουν από την κορυφογραμμή του οροπεδίου της Λαόνας και χύνονται στη θαλάσσια περιοχή της Πάφου. Μέσα στο δάσος της Πέγειας βρίσκονται το εντυπωσιακό φαράγγι του Άβακα* καθώς και τμήματα των φαραγγιών των Κουφών και της Φαρκονιάς. Τα φαράγγια αυτά διαθέτουν πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

 

Από γεωλογικής απόψεως, η περιοχή του δάσους βρίσκεται πάνω στις προσχώσεις των αναβαθμίδων, τις αποθέσεις του σχηματισμού Λευκάρων (κρητίδες, μάργες και κερατόλιθοι), τις αποθέσεις του σχηματισμού Πάχνας (εναλλασσόμενες στρώσεις κρητίδων, μαργών και ψαμμιτών) και τους υφαλογενείς ασβεστόλιθους του σχηματισμού Τέρρα. Η μέση ετήσια βροχόπτωση που δέχεται το δάσος κυμαίνεται μεταξύ 450 και 600 χιλιοστομέτρων.

 

Στην περιοχή του δάσους στα βόρεια της Τοξεύτρας, βρίσκεται μια αμμώδης παραλία στην τοποθεσία Άγιοι Φανέντες. Η παραλία αυτή καθώς και εκείνη της Τοξεύτρας είναι από τις λίγες παρθένες αμμουδιές που απέμειναν στην Κύπρο, έχουν δε τεράστια οικολογική σημασία γιατί θεωρούνται ο σημαντικότερος βιότοπος των χελώνων της περιοχής.

 

Κύρια είδη βλάστησης στο δάσος της Πέγειας είναι: τραχεία πεύκη, αντρουκλιές, τρεμιθιές, σχινιές, χαρουπιές, ελιές, αόρατοι, μερσινιές, ρασ'ιά, ξισταρκές.