Ήρωας της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Σύμφωνα μ’ αυτήν ο Περσεύς ήταν γιος της Δανάης, κόρης του βασιλιά του Άργους Ακρίσιου. Επειδή ο Ακρίσιος είχε πάρει χρησμό ότι το παιδί που θα γεννούσε η Δανάη θα τον σκότωνε, έκλεισε την κόρη του σε χάλκινο δωμάτιο για να μην έρθει σε επαφή με κανένα άντρα. Ο Ζευς όμως, με τη μορφή χρυσής βροχής, ενώθηκε μαζί της και γεννήθηκε ο Περσεύς. Ο ήρωας αυτός έκαμε μεγάλους άθλους, ανάμεσα στους οποίους ο αποκεφαλισμός της Μέδουσας, η διάσωση της Ανδρομέδας από θαλασσινό τέρας και η ίδρυση των Μυκηνών.
Ο Περσεύς σχετίζεται με το Κούριον της Κύπρου, αφού, σύμφωνα με την παράδοση, που τη διασώζει ο Ηρόδοτος (5.113) και την επιβεβαιώνει ο Στράβων (14.683), το Κούριον το έκτισαν Αργείοι, συμπολίτες του Περσέως. Σε επιγραφή πάνω σε μαρμάρινη στήλη από το ιερό του Απόλλωνος στο Κούριον, οι Κουριείς ονομάζονται «Περσέως αἶμα». Σε άλλη επιγραφή, επίσης από το Κούριον η πόλη χαρακτηρίζεται «πόλις Περσῆος».
Βλέπε λήμμα: Άργος και Αργολίς
Σε τρεις άλλες επιγραφές από το Κούριον, μια του 4ου και δυο του 3ου αιώνα π.Χ., αναφέρονται τάματα στον ήρωα Περσεύταν ή Περσεύτην, απόγονο δηλαδή του Περσέως, πράγμα που βεβαιώνει τους στενούς δεσμούς της πόλης του Κουρίου με το πελοποννησιακό Άργους.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια