Πικραγγουρκά

Image

Λέγεται επίσης πετραγγουρκά ή και σπουρτόχορτον (το). Επιστημονική ονομασία: Ecballium elaterium. Οικογένεια: Κολοκυνθωδών (Cucurbitaceae). Αγγλική ονομασία: Squirting cucumber.

 

Πρόκειται για πολύ κοινό στην Κύπρο αγριόχορτο που αυτοφύεται σε πολλές περιοχές, πεδινές και ορεινές. Απλώνεται στο έδαφος κι έχει μεγάλα τριγωνόσχημα φύλλα με σκληρό τρίχωμα. Ανθίζει μεταξύ Μαρτίου και Οκτωβρίου, τα δε άνθη του φυτού είναι ανοικτού κίτρινου χρώματος. Οι καρποί του φυτού λέγονται πικράγγουρα ή και πετράγγουρα κι έχουν σχήμα μικρού αγγουριού, μήκους 4-6 εκ. Είναι χρώματος πράσινου όταν είναι ανώριμοι, αργότερα δε παίρνουν χρώμα κιτρινόασπρο. Όταν οι καρποί ωριμάσουν, με την παραμικρή ενόχληση σπουρτούν («εκρήγνυνται»), απ' όπου και η ονομασία σπουρτόχορτον, κι έχουν την ιδιότητα να εκτοξεύουν τα σπέρματα που περιέχουν σε αρκετή απόσταση.

 

Το φυτό είναι τοξικό, δηλητηριώδες και φαρμακευτικό. Σε παλαιότερες εποχές εχρησιμοποιείτο ευρύτατα στην Κύπρο ως φαρμακευτικό. Μέχρι σχεδόν πρόσφατα εχρησιμοποιείτο και ως καθαρτικό. Παλαιότερα ο καρπός του φυτού, το πικράγγουρον, εχρησιμοποιείτο και για θεραπείες από το ζαννίν (=παράλυση από φόβο) με το να προκαλούν εκσπερμάτωσή του μέσα στη μύτη του ασθενούς. Εχρησιμοποιείτο ακόμη και κατά της παράλυσης, των ρευματισμών κλπ.