Η επαρχία Λεμεσού διαθέτει μια πλούσια και ποικίλη φυσική βλάστηση που περιλαμβάνει και αρκετά ενδημικά είδη χλωρίδας. Η βλάστηση είναι ιδιαίτερα πλούσια στις λοφώδεις και ορεινές περιοχές, όπου βρίσκονται και τα κρατικά δάση της επαρχίας.
Η φυσική βλάστηση αποτελείται βασικά από κωνοφόρα και πλατύφυλλα είδη. Το κυριότερο κωνοφόρο και κύριο δασοπονικό είδος είναι η τραχεία πεύκη (Pinus brutia), το οποίο φυτρώνει σε υψόμετρα μέχρι 1.500 μέτρα και καλύπτει το πλείστο μέρος της επιφάνειας των δασών της επαρχίας. Πάνω από 1.500 μέτρα, στο δάσος Τροόδους, βρίσκεται η μαύρη πεύκη (Pinus nigra) που ευδοκιμεί μέχρι την κορυφή του Ολύμπου. Σε υψόμετρα γύρω στα 1.200 μέτρα ευδοκιμεί το είδος κυπαρισσιού Juniperus oxycedrus και σε μεγαλύτερα υψόμετρα το είδος Juniperus phoetidissima. Στις κοιλάδες της οροσειράς του Τροόδους φυτρώνουν ο πλάτανος και ο σκλήδρος ενώ στις πλαγιές απαντώνται η λατζ΄ιά, η αντρουκλιά, η τριμιθιά κ.α. Η λατζ΄ιά, που είναι αειθαλής δρυς, είναι ενδημικό είδος της Κύπρου και σχηματίζει είτε αμιγείς είτε μεικτές συστάδες, συνήθως με την τραχεία πεύκη. Η ξισταρκά είναι ίσως ο πιο διαδεδομένος χαμηλός θάμνος σ’ όλες τις δασικές εκτάσεις. Σε πολλούς τόπους φυτρώνουν και τα φτερίκια, που απαντώνται πολλές φορές με την αγριοτριανταφυλλιά και την παρβαρετσιά. Άλλα είδη που απαντώνται στα δάση της επαρχίας είναι ο σχίνος, το θυμάρι, η κοκκονιά, η μαζιά, η σπαλαθκιά και η χαχομηλιά. Αρκετά πλούσια είναι επίσης η ποικιλία των αγριολούλουδων που φυτρώνουν στην επαρχία.
Τα κυριότερα κρατικά δάση της επαρχίας Λεμεσού είναι τα ακόλουθα: Κακόγυρος, Κάρδαμα, Λεμεσός, Μονή, Άγιος Μάμας, Παραμάλι, Επισκοπή, Ακρωτήρι και Τρόοδος (μέρος). Επίσης ένα πολύ μικρό μέρος του δάσους της Πάφου, στα δυτικά του χωριού Φοινί, εκτείνεται στη διοικητική έκταση της επαρχίας Λεμεσού.