Πιτσιλλίδης Μιχάλης

Image

Συγγραφέας. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1920 και πέθανε στις 19 Ιουνίου 2008. Φοίτησε για τέσσερα χρόνια στη νυκτερινή σχολή της τεκτονικής στοάς «Ζήνων» της γενέτειράς του. Έγραψε θεατρικά έργα, διηγήματα, μυθιστορήματα, χρονογραφήματα, ποιήματα, μελέτες κ.α. Δημοσίευσε χρονογραφήματα, διηγήματα και άλλα κείμενα σε κυπριακές εφημερίδες και περιοδικά. Ο Μιχάλης Πιτσιλλίδης έβαλε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην κυπριακή ηθογραφική θεατρική συγγραφή.

 

Το 1969 έγραψε την πρώτη σειρά της κυπριακής τηλεόρασης, με τίτλο Κατωθκιόν της Μαδαρής, (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ) που μετεδόθη σε 20 επεισόδια. Έγραψε επίσης τις τηλεοπτικές σειρές Εταιρεία Νικήτας Γράδος και Υιοί και Οικογένεια Σολομού. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ)

 

Δεκάδες μονόπρακτα και σκετς (κυρίως κυπριώτικα σκετς) του Μιχάλη Πιτσιλλίδη μετεδόθησαν από το κυπριακό ραδιόφωνο και την τηλεόραση. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ

 

Τιμήθηκε με διάφορα βραβεία, κυρίως για θεατρικά του έργα: Για ποιον να βρέξει (βραβείο ΟΘΑΚ, 1963), Θεανώ και Στα έγκατα της γης (βραβεία ΘΟΚ 1973 και 1983 αντιστοίχως). Έργα του βραβεύθηκαν επίσης από το ΡΙΚ και τον Δήμο Λεμεσού. Το θεατρικό του Θεανώ παρουσιάστηκε και από την Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση με Ελλαδίτες ηθοποιούς.

 

Ο Μιχάλης Πιτσιλλίδηςαντλούσε τα θέματά του από την κυπριακή ζωή και από γεγονότα που έζησε ο ίδιος ή που αισθάνθηκε την επίδρασή τους. Τα έργα του διακρίνονται για τη ζωντανή περιγραφή των χαρακτήρων, τη δύναμη δράσης και τον φυσικό διάλογο.

 

Εξέδωσε τα ακόλουθα έργα:

  1. Μικρά Θεατρικά (1964).
  2. Τρία μονόπρακτα (1970).
  3. Γιά ποιόν νά βρέξει (1976).
  4. Τρία θεατρικά  (1982).                                                         
  5. Αλή Τσελεπής και άλλα διηγήματα (1988).
  6. Τρία θεατρικά (1982)
  7. Μνήμες Λεμεσού (1991)
  8. Θεατρικά (1993)
  9. Αικατερίνη Κορνάρο (θέατρο, 1995)
  10. Η Επαναστατημένη νόηση (2003).

 

Εξάλλου ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εξέδωσε σε τρεις τόμους (1998, 2000 και 2001) άλλα 6 θεατρικά έργα του Μιχάλη Πιτσιλλίδη. Το δε 2003 εξεδόθη από την ΠΕΟ ένας τόμος με τα θεατρικά του έργα «Το Κοινόβιο των Χερουβίμ» και «Στα Έγκατα της Γης».

 

Μεταξύ των νεότερων έργων του συγγραφέα, που παρουσιάστηκαν δημοσίως στο κοινό, ήταν η τηλεοπτική σειρά Εγώ, η Λητώ Δομέστικα. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ)

Επρόκειτο για μια σειρά 13 επεισοδίων, σε παραγωγή Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου και σκηνοθεσία Ανδρέα Κωνσταντινίδη, που προβλήθηκε το 1995.

 

Επίσης, το 1996 ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσίασε επί σκηνής το ιστορικό θεατρικό έργο του Μιχάλη Πιτσιλλίδη Αικατερίνη Κορνάρο, σε σκηνοθεσία Φώτου Φωτιάδη. Ο ΘΟΚ ανέβασε επίσης, το 2005, το έργο του Οσπολλάτε αρκοντύναμεν.

Ο Μιχάλης Πιτσιλλίδης ήταν πάντα δραστήριος Λεμεσιανός με συμμετοχή στο Καρναβάλι και στην ομάδα Κανταδόρων της Πόλης αλλά και στη Γιορτή του Κρασιού αφού και το μότο της Γιορτής ‘Πίννε κρασί νάσιης ζωήν' είναι δικό του. 

 

Η τηλεοπτική του σειρά Κατωθκιόν της Μαδαρής εξεδόθη και υπό μορφή φωτορομάντζου το 1976. 

Φώτο Γκάλερι

Image