Ακρωτήριο Αγίου Επιφανίου

Image

Πρόκειται για το δυτικότερο ακρωτήριο της Κύπρου, γνωστό ως ακρωτήριο Ακάμα ή Αρναούτη. Είναι γνωστό με τα ονόματα Ακάμα, Αρναούτη, Αγίου Επιφανίου ή, όπως αναφέρεται στους Μεσαιωνικούς χρόνους, Κάπο ντε Σαν Πιφάνι. Το ακρωτήρι του Αγίου Επιφανίου είναι το πιο ευδιάκριτο ακρωτήρι στα δυτικά της Κύπρου και μνημονεύεται με την ονομασία Ακάμας από τον Στράβωνα και τον Κλαύδιο Πτολεμαίο. Το ξωκλήσι του Αγίου Επιφανίου, που βρίσκεται στα ΝΑ. του ακρωτηρίου και σε απόσταση 2 περίπου χμ., του έδωσε προφανώς το όνομα.

 

Το κύριο πέτρωμα του ακρωτηρίου είναι ο ασβεστολιθικός ψαμμίτης. Μερικοί χάρτες, που σημειώνουν το ακρωτήριο Αγίου Επιφανίου είναι των Grajioso Benincasa (1467), Benedetto Bordone (1547), Claudio Ducheti (1570), Matthias Quad (1600), G. Mercator - J. Hondius (1667), A. Coronelli (1700), Jean Baptiste Bourguignon d' Anville (1762), Louis de Mas Latrie (1878).

Για έξι αιώνες το ακρωτήριο Ακάμα είναι γνωστό στους χάρτες (τόσο τους μεσαιωνικούς όσο και τους πρόσφατους) και ως ακρωτήριο Αγίου Επιφανίου.