Πολλοποδκιά ή πολυποδκιά ή σαρανταποδκιά ή σαρανταποδαρούσα

Image

Ζωύφιο που ομοιάζει προς μεγάλο σκουλήκι, αλλά που έχει 15-20 ζευγάρια πόδια, απ’ όπου κι όλες οι πιο πάνω ονομασίες του. Επιστημονική ονομασία: Scolopendra obscura. Οικογένεια: Scolopendromorpha.

 

Το σώμα του αποτελείται από 20 περίπου τμήματα, σαν σπονδύλους, και το κάθε τμήμα έχει κι από ένα ζευγάρι πόδια. Το τελευταίο όμως ζευγάρι ποδιών κατευθύνεται προς τα πίσω κι είναι μεγαλύτερο και διαφορετικό από τα άλλα. Η κεφαλή του έχει ένα ζεύγος από σιαγόνες. Το τμήμα του πρώτου μέρους του κορμού, που βρίσκεται πίσω από το κεφάλι, μοιάζει με δαγκάνα και λειτουργεί σαν σιαγόνα δηλητηρίου. Απαντάται παντού, σε σπίτια και κήπους, συνήθως δε όταν ποτίζονται τα δέντρα εμφανίζεται να κολυμπά μέσα στο νερό της λεκάνης τους. Αρέσκεται να κρύβεται σε σκοτεινά μέρη και σε ρωγμές των τοίχων ή των μαρμάρων. Τρέφεται με διάφορα έντομα.

 

Μερικά είδη δεν έχουν μάτια. Όμως τα είδη που υπάρχουν στην Κύπρο (και που είναι 34) όλα έχουν μάτια. Όλα έχουν επίσης δηλητηριώδεις δαγκάνες με τις οποίες ναρκώνουν τα θύματά τους. Ένα μόνο είδος είναι πολύ δηλητηριώδες. Έχει χρώμα κιτρινωπό και μέγεθος έως 16 εκ. Δεν επιτίθεται, όταν όμως κάποιος την αγγίξει ή όταν βρεθεί στα ρούχα μέσα, πολλές φορές δαγκώνει. Το δάγκωμά της είναι οδυνηρότατο, περισσότερο απ’ ό,τι το κέντρισμα της σφήκας και του σκορπιού, όμως δεν είναι θανατηφόρο. Ο παθών έχει εξάψεις, ιδρώνει κι έχει τάση προς εμετό. Καλό αντίδοτο είναι το ξάπλωμα και οι κομπρέσες με ξύδι. Ο πόνος όμως θ’ αρχίσει να υποχωρεί ύστερα από 4-5 ώρες.

 

Μεταξύ των άλλων ζωυφίων με πολλά πόδια που απαντώνται στην Κύπρο, είναι το είδος Narceus sp. Έχει περί τα 30 ζευγάρια πόδια, απαντάται συνήθως στα ορεινά μέρη και δεν έχει δηλητήριο. Επίσης το είδος Scutigera coleoptrata, που ζει επίσης σε κατοικημένες περιοχές, με μεγάλα και λεπτά πόδια. Το μέγεθός του φθάνει τα 8 εκ. και ουδέποτε δαγκώνει.

 

Οι πολλοποδκιές γεννούν το καλοκαίρι. Τα αυγά τους είναι κολλώδη και τα καλύπτουν με ακαθαρσίες, ένα-ένα χωριστά.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image