Πολύδωρος ο νεομάρτυς

Image

Κύπριος την καταγωγή, που υπέστη μαρτυρικό θάνατο (δι’ απαγχονισμού) από τους Τούρκους στη Νέα Έφεσο, στις 3 Σεπτεμβρίου του 1794, κι ανακηρύχθηκε σε άγιο. Η μνήμη του τιμάται από την Εκκλησία στις 3 Σεπτεμβρίου.

 

Ο άγιος Πολύδωρος είχε γεννηθεί στη Λευκωσία. Γονείς του ήσαν κάποιοι Χατζηλουκάς και Λουρδανού, άνθρωποι θεοσεβείς. Ο γιος τους από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με το εμπόριο και ταξίδευε συχνά στο εξωτερικό. Στην Αίγυπτο, όπου έζησε για κάποιο διάστημα, επιδόθηκε σε ασωτείες και ακολασίες. Προκειμένου μάλιστα ν’ αποφύγει διώξεις και δυσκολίες, απαρνήθηκε τη χριστιανική θρησκεία κι ασπάσθηκε τον μωαμεθανισμό, όπως έπρατταν και αρκετοί άλλοι κατά τη μακρά περίοδο της Τουρκοκρατίας.

 

Ο εξισλαμισμός του Πολυδώρου συνέβη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αίγυπτο. Σύντομα όμως μεταμελήθηκε κι έφυγε για τη Βηρυτό όπου προσπάθησε να επανέλθει στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Περιπλανήθηκε στη συνέχεια σε διάφορα μέρη, προσπαθώντας να εισέλθει σε κάποιο μοναστήρι και ν’ αφοσιωθεί πλήρως στη χριστιανική θρησκεία, καταλήγοντας στη Χίο όπου έγινε και η επανένταξή του στις τάξεις των πιστών της Ορθοδοξίας.

 

Αργότερα από τη Χίο πήγε στη Νέα Έφεσο (σημερινό Κουσάντασι) όπου άρχισε να διακηρύττει δημόσια τη χριστιανική του πίστη. Συνελήφθη από τους Τούρκους κι οδηγήθηκε μπροστά στις τοπικές αρχές, προς τις οποίες προέβη επίσης σε κήρυγμα υπέρ της χριστιανικής θρησκείας. Βασανίστηκε από τους Τούρκους άγρια και τελικά εκτελέστηκε με απαγχονισμό.

Φώτο Γκάλερι

Image