Πουντζίν του βοσκού

Image

Καψάκιον το βαλάντιον, κοινώς αγριοκαρδαμούδα. Επιστημονική ονομασία: Capsella bursa-pastoris. Οικογένεια: Σταυρανθών (Crucifeae). Αγγλική ονομασία: Shepherd’s purse.

 

Πρόκειται για αυτοφυόμενο στην Κύπρο ετήσιο αγριόχορτο. Βλαστά σε πολλά μέρη του νησιού, κυρίως στα πεδινά. Φθάνει σε ύψος γύρω στα 80 εκατοστόμετρα, όμως σε άγονα και φτωχά εδάφη μένει χαμηλότερο, γύρω στα 10-20 εκατοστόμετρα. Χαρακτηρίζεται από μακριά στελέχη, κατά μήκος των οποίων βρίσκονται τα μικρά φύλλα του φυτού κι όπου παρουσιάζονται και τα μικρά άσπρα άνθη του, με 4 πέταλα και 4 σέπαλα. Ανθίζει μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου.

 

Το φυτό είναι φαρμακευτικό, ιδίως κατά εξωτερικών και εσωτερικών αιμορραγιών, σπασίματος της μύτης, στομαχικών ανωμαλιών κ.α., γνωστό από την Αρχαιότητα (πρόκειται για το θλάσπι που αναφέρει ο Διοσκουρίδης).

 

Το καψάκιον, κοινό είδος των παραμεσογείων χωρών, είναι και λαχανευόμενο. Στην Κύπρο αυτοφύεται από το επίπεδο της θάλασσας, μέχρι και σε υψόμετρο 1.525 περίπου μέτρων. Απαντάται επίσης ένα υποείδος του, το Capsella bursa-pastoris var. brachycarpa.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια