Προδρόμι

Image

To Προδρόμι είναι συνοικία του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς. Αρχικά ήταν χωριό και στη συνέχεια εντάχθηκε στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς. Η ονομασία της συνοικίας προέρχεται από την Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο.

 

Το Προδρόμι είναι κτισμένο σε μέσο υψόμετρο 40 μέτρων. Από τον κόλπο της Χρυσοχούς, που βρίσκεται στα βόρειά του, απέχει 1,5 μόλις χιλιόμετρο. Η περιοχή του χωριού είναι καμπίσια με μια μικρή κλίση προς τη θάλασσα. Το υψόμετρο, με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι συνήθως κάτω των 100 μέτρων, το δε τοπίο είναι διαμελισμένο από το Αργάκι του Αγίου Ιωάννη και άλλα μικρότερα ρυάκια που ρέουν στην περιοχή.

 

Από γεωλογικής απόψεως, στη διοικητική έκταση του χωριού κυριαρχούν οι προσχώσεις των αναβαθμίδων, οι αποθέσεις του σχηματισμού Λευκωσίας (ασβεστολιθικοί ψαμμίτες, κροκάλες και ψαμμιτικές μάργες), οι αποθέσεις του σχηματισμού Πάχνας (εναλλασσόμενες στρώσεις κρητίδων, μαργών και ψαμμιτών) και οι πρόσφατες αλλουβιακές αποθέσεις της Ολόκαινης γεωλογικής περιόδου. Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν ερυθρογαίες, τέρρα ρόζα, ξερορεντζίνες και προσχωσιγενή εδάφη.

 

Το Προδρόμι δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση περί τα 490 χιλιοστόμετρα. Στην περιοχή του καλλιεργούνται τα εσπεριδοειδή (κυρίως λεμονιές), τα σιτηρά, τα νομευτικά φυτά, ο καπνός, το σησάμι, οι αμυγδαλιές, οι ελιές, λίγες χαρουπιές και φρουτόδεντρα (μπανανιές και μεσπιλιές) και ελάχιστα αμπέλια.

 

Το χωριό περιλαμβάνεται στο Αρδευτικό Έργο της Χρυσοχούς.

 

Από συγκοινωνιακής απόψεως, το Προδρόμι συνδέεται στα βορειοανατολικά με το χωριό Πόλη (περί το 1 χμ.), στα βορειοδυτικά με το Λατσί (περί τα 3 χμ.), στα νοτιοδυτικά με το χωριό Ανδρολίκου (περί τα 6 χμ.) και στα νότια με το χωριό Δρούσια (περί τα 10 χμ.).

 

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, οι πλήρεις απογραφές πληθυσμού έχουν ως ακολούθως:

 

Χρονολογία Κάτοικοι
1881 188 
1891 201 
1901 228 
1911 231 
1921 271 
1931 334 (255 Ελληνοκύπριοι και 79 Τουρκοκύπριοι)
1946 405 (316 Ελληνοκύπριοι και 89 Τουρκοκύπριοι)
1960 518 (389 Ελληνοκύπριοι και 129 Τουρκοκύπριοι)
1973 303 (όλοι Ελληνοκύπριοι)
1976 278 
1982 238 
1992
2001 585 
2011 705

 

Βλέπε λήμμα: Διακοινοτικές ταραχές

 

Μετά το 1964, εξαιτίας των διακοινοτικών ταραχών που ακόλουθησαν την τουρκοκυπριακή ανταρσία, οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι του Προδρομιού εγκατέλειψαν το χωριό τους και μετακινήθηκαν σε γειτονικά αμιγή τουρκοκυπριακά και μεικτά χωριά, στο πλαίσιο οδηγιών της Άγκυρας για δημιουργία στην Κύπρο ισχυρών τουρκοκυπριακών θυλάκων.

 

Ιστορικά στοιχεία

Το χωριό υφίστατο κατά τα Μεσαιωνικά χρόνια, με την ίδια ονομασία. Σε παλαιούς χάρτες βρίσκεται σημειωμένο ως Prodromo ή και Podrinio. Η ονομασία του χωριού είναι αγιολογική, από το όνομα του Τιμίου Προδρόμου, στον οποίο, βέβαια, είναι αφιερωμένη και εκκλησία του οικισμού, ενώ υπάρχει και εκκλησία αφιερωμένη στον άγιο Γεώργιο. Επίσης, πολύ κοντά στο χωριό, βρίσκεται εκκλησία αφιερωμένη στην Παναγία, που φέρει το περίεργο επίθετο Βενεδκιώτισσα (= από τη Βενετία;), επίθετο που παραπέμπει μάλλον στα Μεσαιωνικά χρόνια.

 

Οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι του χωριού το ονόμαζαν Karsiyaka, που σημαίνει απέναντι όχθη, μια και το χωριό βρίσκεται στην απέναντι της Πόλης Χρυσοχούς περιοχή που διατρέχεται από τον Σταυρό της Ψώκας. Το 1975, ένα χρόνο μετά την τουρκική εισβολή,  οι Τουρκοκύπριοι Προδρομίτες μεταφέρθηκαν μαζί με τους άλλους Τουρκοκυπρίους των ελευθέρων περιοχών στις κατεχόμενες, εγκαταστάθηκαν στο κατεχόμενο χωριό Βασίλεια, το οποίο μετονόμασαν σε Karsiyaka.

 

Σήμερα, όπως και η Πόλη και το γειτονικό Λατσί, το Προδρόμι δέχεται τουριστικό ρεύμα από ξένους αλλά και ντόπιους παραθεριστές, κι άρχισε ν’ αναπτύσσεται τουριστικά. Η τουριστική κίνηση στην περιοχή είναι αυξημένη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image