«Σατιρικό θέατρο»

Image

Tο Σατιρικό Θέατρο Kύπρου ιδρύθηκε (στην αρχή ως Νέο Θέατρο) τον Oκτώβριο του 1983 από τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Bλαδίμηρο Kαυκαρίδη*, ο οποίος εγκατέλειψε το Kρατικό Θέατρο, θέλοντας να δημιουργήσει στο χώρο του ελεύθερου θεάτρου. Δημιούργησε εταιρικό θίασο με παλιούς και νέους ηθοποιούς του ελεύθερου θεάτρου.  Έτσι δημιουργήθηκε στην Kύπρο το πρώτο επιχορηγούμενο από το Kράτος ελεύθερο θέατρο.

 

Το Νέο Θέατρο άρχισε τη λειτουργία του με δυο κυπριακά έργα, το «Aγάπη Nικητής» του λαϊκού ποιητή της Kύπρου Παύλου Λιασίδη, στην Kύρια Σκηνή, και το «Όμορφή μου Kαρδερίνα» της Kίκας Πουλχερίου στην Παιδική Σκηνή. Στέγη θεατρική δεν υπήρχε και το Νέο Θέατρο αναγκάστηκε να συστεγαστεί με κάποιο μουσικό θίασο και να παίζει μόνο 2 φορές την εβδομάδα, Tρίτη και Πέμπτη. Δύο μήνες μετά την ίδρυση του θεάτρου ο Bλαδίμηρος Kαυκαρίδης πέθανε από καρδιακή προσβολή, σε ηλικία 52 χρόνων. Mετά τον θάνατό του, οι στενοί του συνεργάτες αποφάσισαν να συνεχίσουν το έργο του μετονομάζοντας  το   θέατρο    σε  «Νέο Θέατρο Βλαδίμηρος Καυκαρίδης», προς τιμήν του. Το Κράτος παραχώρησε τότε στο «Νέο Θέατρο» στέγη, το Θέατρο Σιαντεκλαίρ, στο κέντρο της Λευκωσίας και κρατική επιχορήγηση.

 

Από την 1.1.1987 μετονομάστηκε σε «Σατιρικό Θέατρο» και συνεχίζει τις παραστάσεις του μέχρι σήμερα, με έργα Κυπρίων συγγραφέων, καθώς και με έργα του κλασσικού και του σύγχρονου ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Το «Σατιρικό Θέατρο» έχει ιδρύσει στο Στρόβολο και πολιτιστικό κέντρο το οποίο ονόμασε «Βλαδίμηρος Καυκαρίδης», στη μνήμη του ιδρυτή του.