Σελεντρούνα ή αλιντζάβρα

Image

Με τις ονομασίες αυτές είναι γνωστά τρία είδη σαύρας που εκπροσωπούν την οικογένεια των Σαυριδών (Lacertidae) στην Κύπρο. Έχουν τη χαρακτηριστική εμφάνιση της σαύρας με το μακρουλό σώμα, τα σχετικά κοντά πόδια με τα μακριά δάκτυλα, τη μεγάλη ουρά, το τριγωνικό κεφάλι και το ξηρό δέρμα. Είναι ευκίνητα και γρήγορα ζώα που διακινούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ κρύβονται τη νύχτα κάτω από πέτρες, σε σχισμές βράχων ή μέσα σε τρύπες. Σε νάρκη πέφτουν κατά την πιο ψυχρή περίοδο του χειμώνα, για ένα διάστημα 1-2 μηνών. Οι σ'ελεντρούνες, που είναι ζώα ωοτόκα, τρέφονται βασικά με μικρά έντομα και άλλα ασπόνδυλα.

 

Πιο αναλυτικά τα 3 είδη είναι:

 

α) Ophisops elegans: Είναι το πιο συνηθισμένο από τα 3 είδη, εμφανίζεται δε σ' ολόκληρη την Κύπρο. Το μήκος της φθάνει τα 15 εκ. περίπου. Έχει καφέ ανοικτό χρωματισμό με μικρές σκούρες και χρυσοπορτοκαλιές κηλίδες στα πλευρά. Η κοιλιά της είναι άσπρη.

 

β) Lacerta laevis: Εμφανίζεται στην Κύπρο σαν ξεχωριστό υποείδος. Το μήκος της φθάνει τα 20 εκ. περίπου. Προτιμά ορεινές περιοχές, αν και κάποτε εμφανίζεται και σε πεδιάδες, ιδιαίτερα δε βραχώδεις εκτάσεις, δόμες και κοντά σε ξηρές κοίτες χειμάρρων.  Έχει χρώμα καφέ προς το χακί στο πάνω μέρος, μια σκουρόχρωμη λωρίδα σε κάθε πλευρά, και ασπριδερή κοιλιά.

 

γ) Acanthodactylus schreiberi: Το μήκος της φθάνει τα 25-30 εκ. περίπου. Προτιμά αμμώδεις και ξηρές περιοχές, ειδικά δε τις παραλίες. Ζει σε τρύπες που δημιουργεί η ίδια. Το χρώμα της είναι βασικά καφέ προς καφέ ανοικτό στο πάνω μέρος, πιο ανοιχτόχρωμο στα πλευρά και ασπριδερό στην κοιλιά.

Φώτο Γκάλερι

Image