Σπίννος

Image

Fringilla coeleps cypriotis. Οικογένεια: Fringillidae.  Ένα από τα ωραιότερα κι ωδικότερα ενδημικά πουλιά της Κύπρου, που απαντάται παντού, από τις παραλίες και τις πεδιάδες μέχρι τις βουνοκορφές. Ταυτόχρονα, εκτός από το κυπριακό υποείδος, απαντάται στην Ευρώπη κι αλλού, όπου είναι πολύ κοινό πουλί με κύρια χαρακτηριστικά τον συνδυασμό των άσπρων χρωμάτων που έχει στους ώμους, στο μέσο των φτερούγων και στο κάτω μέρος της ουράς.

 

Ο αρσενικός έχει στακτοκυανή κεφαλή και μάγουλα, πράσινο στο τέλος της ράχης προς την ουρά και κοκκινοκαφέ στον λαιμό, που προεκτείνεται μέχρι το τέλος της κοιλιάς. Το χρώμα της θηλυκής είναι γκρίζο σ' όλο το κορμί και ασπριδερό στην κοιλιά. Κτίζει τη φωλιά του σε δέντρα, χρησιμοποιώντας βρύα και πευκοβελόνες, την φοδράρει δε με τρίχες, μαλλιά και φτερά. Γεννά 4-6 αυγά και τα μικρά του τα μεγαλώνει τρέφοντάς τα με έντομα. Το μέγεθός του φθάνει τα 15 εκ. Μετά τον χειμώνα όλοι οι σπίννοι εγκαταλείπουν τις πεδιάδες και μαζεύονται στην οροσειρά του Τροόδους όπου και γεννούν, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου. Τρέφονται με σπόρους και έντομα.

 

Ο σπίννος είναι το μοναδικό πουλί της Ευρώπης που απαντάται σε πολλά υποείδη: F. coeleps hortensis (Κεντρική Ευρώπη), F. coeleps coeleps (Σκανδιναυία), F. coeleps moreletti (Αζόρες), F. coeleps solmkoi (Κριμαία), F. coeleps syriacus (Συρία) και F. coeleps cypriotis (Κύπρος).

 

Εκτός από το ενδημικό υποείδος της Κύπρου, στο νησί φθάνουν κατά τον χειμώνα και μεγάλοι αριθμοί αποδημητικών σπίννων, για να διαχειμάσουν. Αρχίζουν να έρχονται στις αρχές Οκτωβρίου και φεύγουν κατά τον Απρίλιο.

 

Με την ίδια ονομασία (σπίνος) το πουλί ήταν γνωστό στους αρχαίους  Έλληνες. Τον αναφέρουν ο Αριστοτέλης, ο Αιλιανός κι ο Θεόφραστος.

 

Οι σπίννοι, εγκλωβισμένοι μαζί με καναρίνια, μπορούν να ζευγαρώσουν μαζί τους. Όμως τα πουλιά που θα αναπαραχθούν από τη διασταύρωση αυτή θα είναι στείρα. Οι σπίννοι, όπως κι όλα τα πουλιά της οικογένειας των Fringillidae (Ακανθιλιδών), είναι προστατευόμενοι και απαγορεύεται να καταδιώκονται, να συλλαμβάνονται ή να σκοτώνονται.

Φώτο Γκάλερι

Image