Σταύρου Θεοφάνης

Καθηγητής Πανεπιστημίου, ερευνητής και συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1934 στο χωριό Διόριος. Αποφοίτησε από την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και σπούδασε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στα Πανεπιστήμια Bob - Jones της Καρολίνας (1953-1956) απ' όπου πήρε τον τίτλο Β.Α. και Indiana University της Ινδιάνας (1956-1961) απ' όπου πήρε τους τίτλους Μ.Α. και Ph.D. Με διάφορες υποτροφίες είχε στη συνέχεια ειδικεύσεις και μεταπτυχιακές σπουδές σε διάφορα Πανεπιστήμια (Ινδιάνας, Μιννεσότας, Λένινγκραντ κ.α.). Οι πανεπιστημιακοί του τίτλοι είναι στην Ιστορία, με ειδίκευση στη νεότερη Ρωσική Ιστορία.

 

Μετά το τέλος των σπουδών του παρέμεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μέχρι σήμερα εργάζεται ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μιννεσότας. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, διευθυντής του προγράμματος ρωσικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Μιννεσότας και άλλων προγραμμάτων του ιδίου Πανεπιστημίου και αξιωματούχος του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου αυτού. Ο ίδιος εργάστηκε σκληρά για την καθιέρωση Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιό του και προώθηση σ' αυτό ευρέος προγράμματος για διδαχή της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Διοργάνωσε, επίσης, πολλές εκδηλώσεις για κορυφαίους Νεοέλληνες πνευματικούς δημιουργούς, με στόχο να γίνουν ευρύτερα γνωστοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αξιόλογη είναι και η συνεχής προσπάθειά του για εμπλουτισμό της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου του με έργα Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων συγγραφέων.

 

Ο Θεοφάνης Σταύρου περιλαμβάνεται μεταξύ 30 μεγάλων πολιτιστικών δημιουργών που τιμούν την Κύπρο στο εξωτερικό ή έχουν κάνει σημαντική προσφορά στην πολιτιστική ζωή του τόπου τους, τους οποίους αναγνώρισε επίσημα η Κυπριακή Δημοκρατία για το έτος 2003, με την παραχώρηση Ετήσιου Τιμητικού Χορηγήματος.

 

Στο συγγραφικό έργο του Θεοφάνη Σταύρου περιλαμβάνονται:

 

RussianInterestsinPalestine, 1882-1914 (1963)

RussiaUnder the Last Tsar (1969)

Russian Orthodoxy Under the Old Regime (1978) Art and Culture in Nineteenth-Century Russia (1983) Kostis Palamas: A Portrait and an Appreciation (με τον Κ. Α. Τρυπάνη, 1985) Russian Travellers to the Christian East from the 12th to the 20th Century (1986) GreecePrepares for the Twenty-first Century(με τον Δημήτρη Κώνστα, 1995)