Σταύρου Μαίρη Π

Image

Συγγραφέας, σύζυγος του πρώην υφυπουργού παρά τω Προέδρω Πάτροκλου Σταύρου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933. Εκεί έκαμε τις γυμνασιακές της σπουδές και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της ελληνικής πρωτεύουσας.  Έκανε, επίσης, ειδίκευση στη βιβλιοθηκονομία (Αθήνα, Βηρυτός).

 

Όταν εγκαταστάθηκε στην Κύπρο εργάστηκε αρχικά ως βιβλιοθηκάριος κι αργότερα ως καθηγήτρια, τέλος δε σε διάφορες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας. Το 1970 παραιτήθηκε από την εκπαίδευση.

 

Τα πρώτα λογοτεχνικά της κείμενα δημοσίευσε στην Ελλάδα, με το πατρικό της όνομα: Μαίρη Ροδίου. Στην Κύπρο συνεργάστηκε αρχικά με το περιοδικό Τάιμς οφ Σάυπρους κι αργότερα με διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά, καθώς και με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (Θ.Ο.Κ.) για επτά χρόνια. Δημοσίευσε διηγήματα, χρονογράφημα τα, μελέτες και άρθρα. Εξέδωσε τα ακόλουθα βιβλία:

 

Ἡ Πέμπτη Σφραγίδα (μυθιστόρημα, Αθήνα, 1970). Το πρώτο της βιβλίο τιμήθηκε με κρατικό βραβείο πεζογραφίας από το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου.

 

Ἔνοχος (μυθιστόρημα, Αθήνα, 1977).

 

Το 1990 έγραψε το μυθιστόρημα Υπέροχοι άλλοι και το 1991 το μυθιστόρημα Απόδραση, το οποίο και απέσπασε Κρατικό Βραβείο στην Κύπρο. Μετέφρασε επίσης το βιβλίο του Βίκτωρος Φρανκλ Λογοθεραπεία και Υπαρξισμός.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια