Περιοχή που βρίσκεται στις παρυφές της κατεχόμενης από το 1974 από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής πόλης της Αμμοχώστου. Στην περιοχή δημιουργήθηκε, πριν από την τουρκική εισβολή του 1974, μικρός οικισμός στον οποίο συνεχίζουν και σήμερα να διαμένουν μερικές οικογένειες Ελληνοκυπρίων. Διακρίνονται σε Πάνω και Κάτω Στροβίλια. Τα Πάνω Στροβίλια βρίσκονται από το 1974 υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή, περιλαμβάνονται δε στα δημοτικά όρια της πόλης της Αμμοχώστου. Οι λίγες οικογένειες Ελληνοκυπρίων που κατοικούν εδώ βρίσκονται κάτω από την επιτήρηση ενός Τούρκου αξιωματικού καθώς και ενός αξιωματικού των Ηνωμένων Εθνών.
Βλέπε λήμμα: Αττίλας '74
Τα Κάτω Στροβίλια εμπίπτουν στην περιοχή του χωριού Δερύνεια, περιλαμβάνονται δε στο έδαφος της βρετανικής στρατιωτικής βάσης του Αγίου Νικολάου۠ γι' αυτό και είναι γνωστά και σαν Άγιος Νικόλαος των Στροβιλιών.
Βλέπε λήμμα: Βρετανικές Βάσεις
Τα Στροβίλια απαντώνται, ως οικισμός κοντά στην Αμμόχωστο, σε παλαιά έγγραφα, όμως στον ενικό: Στροβίλιν (το). Σημειώνεται, μάλιστα, ως Strovili. Ο οικισμός αυτός διαλύθηκε σε άγνωστο χρόνο κατά τη μακρά περίοδο της Τουρκοκρατίας, η ονομασία όμως διατηρήθηκε ως τοπωνύμιο της περιοχής μέχρι και τον σχηματισμό του νεότερου μικρού οικισμού. Επειδή όμως ο οικισμός σήμερα χωρίζεται σε Πάνω και σε Κάτω, η ονομασία του απαντάται πλέον στον πληθυντικό: Στροβίλια (τα).
Όπως και το χωριό Στρόβολος (σήμερα μεγάλο προάστιο της Λευκωσίας) και το Στροβίλιν (σήμερα Στροβίλια) πήρε την ονομασία του από έναν ήμερο πεύκο που λεγόταν στρόβιλος (στην Ελλάδα λέγεται κουκουναριά ή και στροφιλιά, η).
Το οδόφραγμα
Τα Στροβίλια έγιναν ευρέως γνωστά μετά τη διάνοιξη οδοφραγμάτων από τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τον Απρίλιο του 2003. Συγκεκριμένα, άνοιξε πρώτα το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στις 23 Απριλίου 2003, Μεγάλη Τρίτηκαι ακολούθησε τέσσερις μέρες αργότερα, δηλαδή στις 27 Απριλίου Μεγάλο Σάββατο, η διάνοιξη των δυο οδοφραγμάτων στις Βρετανικές Βάσεις, σε Στροβίλια και Πέργαμος, και σχεδόν ένα μήνα αργότερα στις 19 Μαΐου άνοιξε το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.
Βλέπε λήμμα: Πράσινη Γραμμή
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
www.polignosi.com