Σάββα Σάββας

Image

Μουσικός, συνθέτης. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1957. Άρχισε μαθήματα πιάνου, αρμονίας και αντίστιξης στο Ελληνικό Ωδείο Λευκωσίας. Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα στο Ελληνικό Ωδείο και ειδικά ενορχήστρωση με τον Αναστάσιο Ρεμούνδο. Ύστερα από ένα διαγωνισμό στην Κύπρο κέρδισε υποτροφία για το Ωδείο Τσαϊκόφσκι της Μόσχας. Σπούδασε σύνθεση με τον Albert Simeonowtch Leman και πιάνο με την Ιmma Anatoljewna Hanamica.

 

Αποφοίτησε από το Ωδείο με Δίπλωμα Συνθέτη και Μουσικολόγου. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε μέρος τρεις φορές σε διαγωνισμό ελεύθερου αυτοσχεδιασμού στο πιάνο. Και τις τρεις φορές του δόθηκε το πρώτο βραβείο.

 

Επιστρέφοντας στην Κύπρο άρχισε συναυλίες σε διάφορες χώρες όπως Ελλάδα, Μεξικό, Παναμά, Αυστραλία, Ιταλία, Αμερική, Ισπανία και στην Κύπρο, ως συνθέτης και εκτελεστής των έργων του. Έγραψε επίσης μουσική για ταινίες, ντοκιμαντέρ και θέατρο.

 

Μεταξύ των έργων που έγραψε είναι: 3 συμφωνίες, 2 κονσέρτα για πιάνο με ορχήστρα, 9 πρελούδια για πιάνο σόλο, 5 τοκάτες για πιάνο σόλο, 3 παραλλαγές για πιάνο σόλο, σουίτα για 2 πιάνα, 5 πρελούδια για κιθάρα σόλο, 2 ντουέτα για κιθάρες, κουαρτέτα εγχόρδων, μινιατούρες ενόργανες, τριλογία για έγχορδα, κονσέρτο για όμποε και έγχορδα, Ballet Suite Othello και το συμφωνικό ποίημα «The island of Sorrow». Έκανε, επίσης, πολλές διασκευές για δίσκους άλλων μουσικών.

 

 Ο Σάββας Σάββα έχει αφοσιωθεί επίσης στην επεξεργασία δημοτικών τραγουδιών και παραδοσιακών χορών σε κλασσική μορφή, λόγω του "μεγάλου πλούτου μοτίβων", που αυτά παρουσιάζουν, όπως ο ίδιος ανέφερε. Το 1993 ολοκλήρωσε τον κύκλο «Χοροί και Τραγούδια της Πατρίδας μου».

 

Ο Σάββα τιμήθηκε με 1ο Βραβείο από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου για τη μουσική του στο έργο Μικρές Τραγωδίες του Αλεξάντερ Πούσκιν. Τον Οκτώβριο του 2005, ο Σάββας Σάββα εντάχθηκε από την Steinway & Sons στη διάσημη λίστα των Steinway Artists, γεγονός που τιμά τόσο τον ίδιο προσωπικά όσο και την Κύπρο γενικότερα αφού αφορά τους κορυφαίους καλλιτέχνες στον κόσμο. Από το 2005 εξελέγη πρόεδρος του Κέντρου Κυπρίων Συνθετών.

 

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του είχε την τύχη να συνεργαστεί με τον αείμνηστο πιανίστα Νικόλα Οικονόμου όπως και με τον Μίκη Θεοδωράκη.

 

Μια συνέντευξη στην Μαίρη Πιερίδου

Ο Σάββας Σάββα είναι ένας μουσικοσυνθέτης με άριστες προδιαγραφές. Έχει δώσει πολλά στ νησί μας, αλλά και στο εξωτερικό, βραβεύτηκε, διακρίθηκε, του δόθηκαν ευκαιρίες, αλλά αυτός εδώ, στον δικό του τόπο, στη δική του πατρίδα.
 
Η συνεργασία του με κορυφαίους μουσικούς, του έδωσε πολλές ευκαιρίες. Πολλές οι συναυλίες που δίνει εδώ και στο εξωτερικό. Είναι, όμως, ένα πολύ απλός και ταπεινός άνθρωπος, δοσμένος στην Τέχνη που αγάπησε. Από τα επτά του χρόνια αρχίζει να αυτοσχεδιάζει στο πιάνο. Γράφει μουσική για θεατρικά έργα, ντοκιμαντέρ, κινηματογραφικές ταινίες κ.α.
 
Ο ίδιος ο Σάββας Σάββα μας μιλά για τις δραστηριότητες του, σε συνέντευξη που μας παραχώρησε.

 

Σάββα, από πότε κατάλαβες ότι είχες τάση στη Μουσική;
Από τα επτά μου χρόνια αυτοσχεδίαζα στο πιάνο, χωρίς να κάνω μαθήματα, απλώς δοκίμαζα. Στα 8 μου αποφάσισαν οι γονείς μου να με στείλουν σε Ωδείο και από τότε άρχισα μαθήματα πιάνου και θεωρίας!
 
Ποια ήταν η πρώτη σου επαφή με το κοινό, μέσω της Μουσικής;
Σε κοινό άρχισα να παίζω Μουσική στις καλλιτεχνικές βραδιές που οργάνωνε το Παγκύπριο Γυμνάσιο, όταν ήμουν μαθητής. Στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου, μελοποίησα τραγούδια για την Κύπρο και έκανα και μια συναυλία στη Σχολή Τυφλών!
 
Ποια ήταν η πρώτη σου επαγγελματική επαφή με τη Μουσική;
Μετά τις σπουδές μου στη Μόσχα άρχισα να παρουσιάζομαι επαγγελματικά ως συνθέτης σε διάφορες συναυλίες.
 
Γράφεις ο ίδιος Μουσική;
 Ναι, βεβαίως γράφω Μουσική, Μουσική για Θέατρα, ταινίες, ντοκιμαντέρ κ.α.

Στην Κύπρο πότε ήρθες μετά τις σπουδές σου;
Το 1982 επέστρεψα από τις σπουδές μου και ήρθα στην Κύπρο, άνοιξα μια σχολή Μουσικής και μετά από 7 χρόνια αποφάσισα ότι δεν ήταν αυτό που ήθελα! Μου άρεσε να συνθέτω Μουσική και όχι να διδάσκω Μουσική. Γι’ αυτό και δεν ήθελα να διοριστώ στο δημόσιο! Ο λόγος είναι ότι η σύνθεση κλασικής Μουσικής απαιτεί πολύ χρόνο! Τα προς το ζειν τα εξασφάλιζα από τις συναυλίες και από θεατρικές παραστάσεις!
 
Ποια η σχέση σου με το Θέατρο;
Από το 1984 άρχισα μια συνεργασία με το Σατιρικό Θέατρο και έκτοτε συνεργάστηκα με όλα τα θεατρικά μας σχήματα, εκτός από την ΕΘΑΛ.
 
Ξεχώρισες κάποιες θεατρικές παραγωγές που σου άρεσαν;
Η άποψή μου είναι ότι όλες ήταν ωραίες! Το κάθε έργο έχει τη δική του φιλοσοφία, είτε είναι τραγωδία είτε είναι δράμα!
 
Είχες κάποιες άλλες συνεργασίες με άλλους Οργανισμούς;
Υπήρχε και υπάρχει μια συνεργασία πολλών ετών με το ΡΙΚ, είτε γράφοντας Μουσική για ντοκιμαντέρ, είτε γράφοντας τα σήματα των εκπομπών του ΡΙΚ – όπως το Από Μέρα σε Μέρα – τις ειδήσεις κ.λπ.

Τώρα ποια είναι γενικά η κύρια ασχολία σου, Σάββα;
Η κύρια ασχολία μου τώρα είναι η Δραματική Σχολή  «Βλαδίμηρος Καυκαρίδης» ως καθηγητής Μουσικής. Κάνω επίσης συναυλίες σε Κύπρο και στο εξωτερικό, και ταξιδεύω πολύ συχνά.
 
Ποιες είναι οι απόψεις σου για τα μουσικά μας δρώμενα;
Τα μουσικά μας δρώμενα βαίνουν σταδιακά, αλλά σταθερά προς το καλύτερο! Υπάρχουν σπουδαίοι μουσικοί, σπουδαίοι Κύπριοι συνθέτες. Εργοδοτούνται στη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, και νεαροί ταλαντούχοι Μουσικοί εντάσσονται στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου. Λυρικοί τραγουδιστές παρουσιάζονται σε συναυλίες και παρουσιάζονται και πολύ αξιόλογες χορωδίες! Προχωράμε γενικά καλώς!
 
Τι θα συμβούλευες τους νέους που θα ‘θελαν ν’ ασχοληθούν με τη Μουσική;
Θα τους συμβούλευα να ακολουθήσουν τον δρόμο της καρδιάς τους! Δηλαδή αν αγαπούν τη Μουσική, να την ακολουθήσουν για να σπουδάσουν αυτό που αγαπούν.
 
Σάββα, πόσα χρόνια είσαι στον χώρο;
Τριάντα πέντε χρόνια! Είτε ως πιανίστας είτε ως συνθέτης!
 
Έχεις δοκιμάσει απογοητεύσεις;
Οι απογοητεύσεις υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα! Το μόνο που αποκόμισα από τη Μουσική είναι η χαρά και η ικανοποίηση ότι κάτι προσφέρω στον τόπο μου! Αυτό που κάνω μου προσφέρει χαρά!
 
Γιατί δεν πήγες στο εξωτερικό να μείνεις και γύρισες πίσω στην Κύπρο;
Μου αρέσει η Κύπρος ως χώρος με το ωραίο κλίμα και τους ανοιχτόκαρδους ανθρώπους της!
 
Τι σκέφτεσαι για το μέλλον;
Σε ηλικία 59 ετών, τα σχέδια μου είναι να με αξιώσει ο Θεός να έχω την υγεία μου και να συνεχίσω να γράφω Μουσική!
 
Γνωρίζω ότι κάτι ετοιμάζετε τώρα, τι είναι αυτό;
Με το Κέντρο Κυπρίων Συνθετών, του οποίου είμαι Πρόεδρος, ετοιμάζουμε το «6ο Φεστιβάλ Νέας Μουσικής» με συνδιοργανωτές το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης. Επίσης, ετοιμάζω μια συναυλία στα πλαίσια του Προγράμματος Πάφος2017. θα ετοιμάσω, ακόμα, μια συναυλία στο Βερολίνο, σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κύπρου στο Βερολίνο, που υπεύθυνη είναι η κυράς Γεωργία Σολομώντος.
 
Τι είναι για ‘σένα η φιλία;
Το υπέρτατο αγαθό που μας έδωσε ο Θεός!
 
Ο έρωτας; 
Ο έρωτας έρχεται και παρέρχεται!
 
Τα χόμπι σου ποια είναι;
Διάβασμα βιβλίων και μαγείρεμα!
 
 
Πηγές:
  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
  2. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Σάββας Σάββα
  3. Σύνεντευξη στο Best News: Μου αρέσει να προσφέρω στην πατρίδα μου

Φώτο Γκάλερι

Image
Image