Αγγειοπλαστική

Αγγεία τελευταίας Εποχής του Χαλκού: 1650-1050 π.Χ.

Image

Τα αγγεία της εποχής αυτής, που βρέθηκαν σε τάφους και συνοικισμούς σ' ολόκληρο το νησί, κατά χρονολογική ακολουθία αντιπροσωπεύονται από τα μονόχρωμα αγγεία, τα αγγεία με δακτυλιοειδή βάση, τα αγγεία με λευκό επίχρισμα, τα λευκά ξεστά αγγεία και τα μυκηναϊκά αγγεία.

 

Μονόχρωμα αγγεία:  Είναι χειροποίητα, κυπριακής κατασκευής, με σχήματα που θυμίζουν εκείνα της Μέσης Εποχής του Χαλκού. Η επιφάνεια των αγγείων είναι συνήθως ακόσμητη, αλλά σε μερικές οινοχόες υπάρχουν ανάγλυφες ταινίες και ελικοειδείς γραμμές. Τα κύπελλα έχουν τη χαρακτηριστική διχαλωτή λαβή. Αγγεία με δακτυλιοειδή βάση: Άλλη μια κατηγορία χειροποίητων αγγείων καθαρά κυπριακής κατασκευής, με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα τη «μεταλλική» εμφάνιση, τόσο στο σχήμα, όσο και στη διακόσμηση. Τα συνηθισμένα σχήματα περιλαμβάνουν κύπελλα, οινοχόες, οινοχοΐσκες, φακοειδή φλασκιά, αδραχτοειδείς φιάλες, πυξίδες κ.ά.

 

Αγγεία με λευκό επίχρισμα:  Μια από τις πιο σημαντικές κατηγορίες χειροποίητων κυπριακών αγγείων της Τελευταίας Εποχής του Χαλκού με κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα το παχύ, λευκό, επίχρισμα σ' ολόκληρη την επιφάνειά τους. Η ιδιάζουσα διακόσμηση, που είναι ολότελα γεωμετρική και που φαίνεται να αντιγράφει ραφές και βελονιές από δερμάτινα πρότυπα, γινόταν με μελανό μουντό ή πορτοκαλί χρώμα πάνω στο λευκό επίχρισμα του αγγείου. Τα σχήματα είναι ημισφαιρικά κύπελλα με διχαλωτές λαβές, κανάτες με αποφύσεις, δοχεία σε σχήμα κρατήρα, αδραχτοειδείς φιάλες κ.ά.

 

Λευκά ξεστά αγγεία:  Χειροποίητα με λεία και ξεστή επιφάνεια, που σχηματιζόταν με τη χρήση κοφτερού εργαλείου (λεπίδας), όταν ακόμα ο πηλός ήταν υγρός. Τα πιο συνηθισμένα σχήματα είναι οξυπύθμενες οινοχοΐσκες και πτηνόμορφα, μικρά αγγεία με την ίδια μυτερή βάση.