Σερόγια Λορέντζο

Image

Ιταλός στρατιωτικός του 16ου αιώνα, καταγόμενος από την πόλη Μπολόνια, που το 1571 πολέμησε στην Κύπρο, εναντίον των Οθωμανών εισβολέων, ενταγμένος στον στρατό των Βενετών, με τον βαθμό του λοχαγού.

 

Ο Λορέντζο Σερόγια ήταν μεταξύ των ανδρών και αξιωματικών μικρής σχετικά στρατιωτικής δύναμης, την οποία ο Βενετός ναύαρχος Μαρκαντώνιος Kουϊρίνι κατόρθωσε -διασπώντας τον κλοιό των Οθωμανών με τις 12 γαλέρες του- να μεταφέρει και αποβιβάσει στην ήδη πολιορκούμενη Αμμόχωστο στις 26 Ιανουαρίου 1571.

 

Στη συνέχεια, ο Λορέντζο Σερόγια πήρε μέρος στην τιτάνια προσπάθεια υπεράσπισης της Αμμοχώστου, και πολέμησε στην πόλη αυτή μέχρι και το τέλος, δηλαδή μέχρι την παράδοσή της στους Οθωμανούς στις αρχές Αυγούστου του 1571. Μετά την πτώση της πόλης, συνελήφθη αιχμάλωτος.

 

Μαζί με άλλους αιχμαλώτους, μεταφέρθηκε και αυτός σιδηροδέσμιος στην Κωνσταντινούπολη όπου, στις 20 Νοεμβρίου του 1571, ρίχτηκε στη φρικτή φυλακή του Ευξείνου Πόντου.

 

Στις άθλιες και σκληρές και απάνθρωπες συνθήκες της φυλακής εκείνης, είναι άγνωστο εάν ο Λορέντζο Σερόγια κατόρθωσε να επιβιώσει και να απελευθερωθεί αργότερα, ή όχι.