Στοσιώβ Λε Σιέρ ντε

Image

Γάλλος ευγενής του 17ου αιώνα που επισκέφθηκε την Κύπρο και έγραψε γι' αυτήν. Ο Λε Σιέρ ντε Στοσιώβ (Le Sieur de Stochove), κύριος της Αγίας Αικατερίνης - μικρού οικισμού της Bruges, - πέρασε από την Κύπρο, μαζί με φίλους του, τον Μάιο του 1631. Η επίσκεψή του στο νησί έγινε στο πλαίσιο περιοδείας του στην Ανατολή (Κωνσταντινούπολη, Μικρά Ασία, Κύπρος, Συρία και ακόμη ανατολικότερα, μέχρι τη Βαγδάτη, στη συνέχεια Άγιοι Τόποι, Σινά, Αίγυπτος). Ξεκίνησε το ταξίδι αυτό τον Μάρτιο του 1630 και το ολοκλήρωσε τον Σεπτέμβριο του 1633. Από την εμπειρία του αυτή έγραψε ταξιδιωτικές εντυπώσεις με τίτλο: Voyage di Sieur de Stochove, fait es années 1630, 1631, 1632, 1633. To έργο του αυτό εκδόθηκε στις Βρυξέλλες το 1643 σε λίγα μόνο αντίτυπα προορισμένα για φίλους του συγγραφέα. Η έκδοση εκείνη είναι βέβαια σπανιότατη σήμερα.

 

Στο έργο του, ο Λε Σιέρ ντε Στοσιώβ παραθέτει και τις εντυπώσεις του, σχετικά σύντομες, για την Κύπρο, όπως τη γνώρισε το 1631 (περίοδος Οθωμανικής κατοχής του νησιού). Δίνει διάφορα γεωγραφικά στοιχεία, αναφέρει διάφορα προβλήματα (λ.χ. πρόβλημα ξηρασίας, ζέστης κλπ.), περιγράφει την Κερύνεια (στην οποία πρωτοέφθασε) και στη συνέχεια τη Λευκωσία και την Αμμόχωστο, καθώς και ένα μοναστήρι στον Πενταδάκτυλο που δεν αναφέρει ποιο ήταν το όνομά του (ίσως εκείνο της Αψινθιώτισσας). Στη συνέχεια ο επισκέπτης επέστρεψε στην Κερύνεια, από όπου και αναχώρησε.

 

Επίσης, ο επισκέπτης δίνει μια εικόνα κατάστασης επιφυλακής των Τούρκων στην Κύπρο τότε, ιδίως στην Αμμόχωστο όπου σε Χριστιανούς δεν επιτρεπόταν καν η είσοδος στην πόλη, και η κατάσταση αυτή σήμαινε ότι οι Τούρκοι φοβούνταν κάποια επίθεση. Ιδιαίτερα αξιόλογο τεκμήριο της εποχής, είναι η περιγραφή της Λευκωσίας, την οποία δίνει ο επισκέπτης, καθώς και εκείνη της Κερύνειας (μία από τις σπάνιες που έχουμε για την πόλη αυτή κατά τον 17ο αιώνα).

 

Το περί Κύπρου απόσπασμα του Λε  Σιέρ ντε Στοσιώβ, μεταφρασμένο στην νεοελληνική, μαζί με σημειώσεις και σχόλια, δόθηκε από τον Άντρο Παυλίδη στο έργο του Η Κύπρος Ανά τους Αιώνες (τόμος Β', 1994, σσ. 588-596).

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια