Πούργκσταλ-Χάμμερ Ιωσήφ Joseph Hammer-Purgstall

Image

Ο Αυστριακός βαρόνος Ιωσήφ φον Χάμμερ Πούργκσταλ υπήρξε κορυφαίος εγκυκλοπαιδιστής, στοχαστής και επιστήμονας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις ανατολικές σπουδές. Θεωρείται μάλιστα ο σημαντικότερος ανατολιστής της εποχής του. Γεννήθηκε στο Γκρατς το 1774 και πέθανε το 1856. Κατά τη διάρκεια ενός ερευνητικού ταξιδιού του στην Ανατολή, ο Πούργκσταλ επισκέφθηκε και την Κύπρο το έτος 1800.

 

Το 1811 εξεδόθη στη Βιέννη και ένα ταξιδιωτικό έργο του με τον τίτλο Ansichten auf einer Reise in die Levante. Στο βιβλίο αυτό, στις σελίδες 121-156, περιλαμβάνεται και περιγραφή από την επίσκεψη του Πούργκσταλ στην Κύπρο και την περιδιάβασή του στο νησί. Ο επισκέπτης γνώρισε και περιγράφει τη Λεμεσό, τη Λάρνακα, την Πάφο και άλλα μέρη, περιλαμβανομένων και αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, όπως η Αμαθούς (την ονομάζει και αρχαία Λεμεσό), το φρούριο Σαράντα Κολώνες στην Πάφο, η Παλαίπαφος, το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου των Γάτων, η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής στη Γεροσκήπου κ.α.

 

Ο επισκέπτης, που φαίνεται ότι είχε αρκετές γνώσεις γύρω από το αρχαίο παρελθόν της Κύπρου, άφησε αξιόλογη, σήμερα, μαρτυρία για την Κύπρο της εποχής εκείνης (τελευταίος αιώνας της Τουρκοκρατίας). Το περί Κύπρου απόσπασμα από το βιβλίο του έδωσε σε ελληνική μετάφραση ο Πολυχρόνης Κ. Ενεπεκίδης («Κύπρος 1800-1878...», Αθήνα, 2000).