Μποβώ Ερρίκος ντε

Γάλλος ευγενής, βαρώνος του Μανουβίλ, που γύρω στα 1505/6 είχε επισκεφθεί την Κύπρο καθ’ οδόν προς την Ανατολή. Ο Ερρίκος ντε Μποβώ πέρασε, συγκεκριμένα, από την Κύπρο μαζί με το βαρώνο ντε Σαλινιάκ, τον οποίο και συνόδευε σε διπλωματική αποστολή στην Ανατολή κατ’ εντολήν του τότε βασιλιά της Γαλλίας Ερρίκου Δ΄ (1589-1610). Ο Ερρίκος ντε Μποβώ έγραψε αργότερα μία Διήγησιν του ταξιδιού του, που περιέλαβε τη Βενετία, την Κωνσταντινούπολη, τους Αγίους Τόπους, το Κάιρο και την Αλεξάνδρεια και — κατά την επιστροφή — την Κύπρο, τη Μάλτα, τη Σικελία και τη Νεάπολη.

 

Στην Διήγησίν του εκείνη υπάρχει και ένα σύντομο απόσπασμα για την Κύπρο, όπως ο επισκέπτης την είδε κατά τις αρχές του 16ου αιώνα (περίοδος Βενετοκρατίας). Ομιλεί για την μισοερειπωμένη Πάφο και για διάφορους θρύλους που είχε ακούσει εκεί, για τη Λεμεσό και το μικρό της φρούριο, για τις Αλυκές (Λάρνακα) και την εκεί λίμνη παραγωγής άλατος, για το Σταυροβούνι.

 

Μερικές από τις μαρτυρίες του επισκέπτη αυτού είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτες, όπως η ύπαρξη γαλλικού προξενείου από τότε στη Λευκωσία και η ύπαρξη Φλαμανδών εμπόρων που ήσαν εγκατεστημένοι στη Λάρνακα. Ο επισκέπτης αναφέρεται επίσης στο αρχαίο παρελθόν της Κύπρου, ενώ κάνει λόγο και για την ευφορία του νησιού.