Τζοζεφέν Αμβρόσιος

Image

Μουσικός. Γεννήθηκε το 1858 στο χωριό Αγία Μαρίνα Σκυλλούρας και πέθανε στη Λευκωσία το 1933. Μουσική σπούδασε στο Montpellier της Γαλλίας το 1881 κ.ε. Στη συνέχεια παρέμεινε στο εξωτερικό, εργαζόμενος ως μουσικός και διδάσκοντας μουσική, μέχρι το 1900. Τότε εκλήθη από την αποικιακή κυβέρνηση της Κύπρου να επιστρέψει στο νησί και να ιδρύσει τη Φιλαρμονική Μπάντα (Brass Band) της Αστυνομίας Κύπρου.

 

Πράγματι, ο Αμβρόσιος Τζοζεφέν επέστρεψε και μέσα στον ίδιο χρόνο (1900) ίδρυσε 30μελή Φιλαρμονική, την οποία και διηύθυνε ως αρχιμουσικός μέχρι την αφυπηρέτησή του το 1925. Παράλληλα εργάστηκε ως καθηγητής της μουσικής στην τότε σχολή Newham's (σημερινή Αγγλική Σχολή Λευκωσίας), ενώ παρέδιδε και ιδιαίτερα μαθήματα. Ο ίδιος έπαιζε βιολί, πιάνο, κλαρίνο, ιδίως όμως κορνέτα (πρόδρομος της σημερινής τρομπέτας). Ακόμη συνέθεσε μουσική, ενώ έκαμε και ενορχηστρώσεις για τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας. Ήταν επίσης χορδιστής πιάνων.

 

Με τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας ο Αμβρόσιος Τζοζεφέν έπαιρνε μέρος σε όλες τις επίσημες εκδηλώσεις και μεγάλες γιορτές του πρώτου τετάρτου του 20ού αιώνα, καθώς και σε σημαντικά γεγονότα (όπως λ.χ. τα εγκαίνια του κυπριακού σιδηροδρόμου). Επίσης, κάθε Κυριακή, η Φιλαρμονική του παιάνιζε στον δημόσιο κήπο της Λευκωσίας για ψυχαγωγία των Λευκωσιατών.