Τριανταφυλλίδης Αντώνιος

Image

Λόγιος και νομικός, εγγονός του Αντώνιου Τριανταφυλλίδη. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1890 και δολοφονήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 1934 για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε  βιβλίο του ο συγγραφέας Αντρίκκος Βαρνάβα.

Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1907 και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ' όπου ολοκληρωσε τις σπουδές του το 1911. Ο Αντώνης Τριανταφυλλιδης απέκτησε από το γάμο του τρεις γιους. Τον Μιχαλάκη Τριανταφυλλιδη, τον Σόλωνα Τριαφυλλίδη και τον Αντη Τριανταφυλλίδη.

 

Δικηγόρος

Από το 1912 ο Αντώνιος Τριανταφυλλιδης άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στη Λευκωσία. Διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος Λευκωσίας (1914-1917), μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και μέλος του Νομοθετικού Συμβουλίου (1930-1931). Επίσης έφορος των ελληνικών εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας και μέλος του Συμβουλευτικού Συμβουλίου (1933-1934).

 

Αρθρογράφος

Διετέλεσε συνεργάτης της εφημερίδας Σάλπιγξ στην οποία δημοσίευσε χρονογραφήματα, καθώς και στενός συνεργάτης της εφημερίδας  Ἐλευθερία στην οποία δημοσίευσε πολλά κείμενά του, ιδίως χρονογραφήματα. Χρησιμοποίησε διάφορα ψευδώνυμα, ενίοτε δε χρησιμοποιούσε και γυναικείο όνομα για τη συγγραφή των άρθρων του. Εξέδωσε επίσης σε βιβλίο τη μελέτη: Ὁ Πληθυσμός τῆς Κύπρου ἄλλοτε καί τώρα (Λευκωσία,1911).

 

Δολοφονία

Στις 11 το βράδυ της παγωμένης νύχτας της 12ης Ιανουαρίου του 1934, σύμφωνα με τις περιγραφές των εφημερίδων της εποχής, ο Αντώνιος Τριανταφυλλίδης, κορυφαίος δικηγόρος που διορίστηκε πρόσφατα ως ένας εκ των 5 επιτρόπων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της Αποικίας (Advisory Council), επιστρέφει από τη Λάρνακα στο σπίτι του στη Λευκωσία. Ενώ ανεβαίνει τα σκαλιά προς την εξώπορτα του σπιτιού του κάποιος από το απέναντι πεζοδρόμιο του φωνάζει:
"Καληνύχτα κύριε Τριανταφυλλίδη"
Γυρίζοντας να δει ποιος είναι, πυροβολείται 2 φορές στην κοιλιακή χωρά και πέφτει αιμόφυρτος στα σκαλιά ενώ ο άγνωστος δράστης εξαφανίζεται. Λόγω του χειμώνα φορούσε το παλτό του άλλα και την Τήβεννο του, με αποτέλεσμα να μην πεθάνει ακαριαία. Πέθανε το επόμενο πρωί, χωρίς να συνέλθει. Η φήμες οργιάζαν για το τι είχε συμβεί με τις κυριότερες να λένε πως ο Τριανταφυλλίδης "τιμωρήθηκε" από τους πρώην ομοϊδεάτες του, καθώς προηγουμένως ήταν σημαίνον στέλεχος της ΕΡΕΚ, για το γεγονός πως μετά τα Οκτωβριανά πέρασε στο "στρατόπεδο" των Άγγλων, και μάλιστα σε μια πολύ υψηλή θέση.
Δώδεκα μήνες αργότερα, στις 14 Ιανουαρίου του 1935 ο Σταύρος Χριστοδούλου κατηγορήθηκε για την δολοφονία. Ωστόσο, πάρα την πολύκροτη δική που κράτησε σχεδόν ένα εξάμηνο, δεν εμφανίστηκε κάποιο αποδεικτικό στοιχειό και έτσι αθωώθηκε. Σημειωτέον, ο Χριστόδουλου ήταν Αριστερός και στέλεχος του ΚΚΚ, οπόταν από την κοινή γνώμη θεωρείτο άσχετος με την υπόθεση. Η θεωρούμενη αυτή πολιτική δολοφονία ήταν ένα θέμα ταμπού τόσο για την Κυπριακή κοινωνία, όσο και για τους Ιστορικούς, και μια ψυχρή υπόθεση που κανείς δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται να λύσει πόσο μάλλον να διερευνήσει δημόσια.
 
Πηγές:
1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
2. Assassination in Colonial Cyprus in 1934 and the Origins of EOKA, του Αντρίκκου Βαρνάβα.
 
 
 
 
 

Φώτο Γκάλερι

Image