Τυφλών Σχολή

Image

Ίδρυμα που προσφέρει εκπαίδευση, αλλά και ευρύτερη επαγγελματική και κοινωνική βοήθεια στους τυφλούς της Κύπρου. Η επίσημη ονομασία της είναι Σχολή Τυφλών «Άγιος Βαρνάβας». Πρωτολειτούργησε το 1929 ως φιλανθρωπικό ίδρυμα που δεχόταν μόνο τυφλά αγόρια, στα οποία πρόσφερε στέγη και στοιχειώδεις γραμματικές γνώσεις. Το 1947 φοίτησαν για πρώτη φορά και κορίτσια. Το 1957 την ευθύνη της Σχολής ανέλαβε η τότε αποικιοκρατική κυβέρνηση. Από την ίδρυση της μέχρι και το ξέσπασμα της τουρκοκυπριακής ανταρσίας (1963 κ. ε.) λειτουργούσε ως διακοινοτική Σχολή.

 

Όταν πρωτοξεκίνησε η Σχολή Τυφλών, σκοπός της ήταν να προσφέρει παιδεία σε τυφλά παιδιά ηλικίας 5 μέχρι 18 ετών. Σήμερα η Σχολή Τυφλών αποτελεί ένα πολυδύναμο κέντρο με ένα ευρύ φάσμα παροχής υπηρεσιών οι οποίες περιλαμβάνουν:

 

-Νηπιαγωγείο και Προδημοτική Εκπαίδευση

-Δημοτική εκπαίδευση

-Μονάδα παιδιών με πολλαπλές αναπηρίες συμπεριλαμβανομένης και της οπτικής

-Σχολή Τηλεφωνητών (η μοναδική κρατική)

-Υπηρεσία εκπαίδευσης στα ηλεκτρονικά μέσα

-Υπηρεσία μεταγραφών και ηχογραφήσεων

-Πρόγραμμα έγκαιρης παρέμβασης για τα παιδιά με οπτική αναπηρία και τις οικογένειές τους

-Πρόγραμμα στήριξης παιδιών με οπτική αναπηρία που φοιτούν σε συνηθισμένα σχολεία εκπαίδευσης

-Προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων καθώς και ατομικά ειδικά προγράμματα

 

Ιδιαίτερα σημαντικά είναι τα προγράμματα στήριξης παιδιών με οπτική αναπηρία που φοιτούν σε συνηθισμένα εκπαιδευτήρια καθώς και εκπαίδευσης ενηλίκων. Με την εφαρμογή του «Περί Αγωγής και Εκπαίδευσης Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες» Νόμου του 1999, το πρόγραμμα στήριξης παιδιών με οπτική αναπηρία αναβαθμίστηκε. Στο πλαίσιο του προγράμματος παρέχονται υπηρεσίες εκπαιδευτικής, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης του παιδιού, της οικογένειας και της σχολικής μονάδας στην οποία φοιτά το παιδί. Παρέχονται επίσης υπηρεσίες σε ενήλικες και αναπτύσσονται εκείνα τα προγράμματα που βοηθούν στη χειραφέτηση των ατόμων με οπτική αναπηρία.

 

Άλλες υπηρεσίες που προσφέρει η Σχολή Τυφλών αφορούν την εφαρμογή προγραμμάτων διαφώτισης, πρόληψης και θεραπείας της τυφλότητας καθώς και τη στήριξη σε φοιτητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο και το εξωτερικό. Όλες οι πιο πάνω υπηρεσίες παρέχονται από εκπαιδευτικούς, άλλους ειδικούς και βοηθητικό προσωπικό. Κατά τη σχολική χρονιά 2009-2010 προσφέρονταν υπηρεσίες συνολικά σε περισσότερα από 130 άτομα με οπτική αναπηρία σε όλη την Κύπρο.

 

Η Σχολή μετατρέπεται πια σε ένα Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) που έχει την άμεση ευθύνη για την παροχή εκπαίδευσης, υπηρεσιών και πληροφοριών σε όλα τα άτομα με οπτική αναπηρία οποιασδήποτε ηλικίας σε όλη την Κύπρο. Διοικείται και ελέγχεται από 16μελές διοικητικό συμβούλιο του οποίου ο πρόεδρος και τα μέλη διορίζονται από το Υπουργικό Συμβούλιο.

 

Η Σχολή Τυφλών διαθέτει και υπαίθριο αμφιθέατρο στο οποίο γίνονται συχνές εκδηλώσεις καλλιτεχνικού περιεχομένου (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις κ.α.).

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image