Φιλίππου Ανδρέας

Image

Καθηγητής Πανεπιστημίου, που διετέλεσε υπουργός Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γεννήθηκε στην Κατωκοπιά το 1944. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο μαθηματικών) και στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, Μάντισον (M.Sc. και Ph.D. στη στατιστική). Διετέλεσε ερευνητής και βοηθός στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών, Πανεπιστήμιο του Τέξας, Ελ Πάσο, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, επίκουρος και αναπληρωτής καθηγητής (Τμήμα Μαθηματικών) στο Αμερικανικό Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Βηρυτού και καθηγητής στο Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Διετέλεσε αναπληρωτής πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, πρόεδρος του Τμήματος Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Πατρών και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Στην Ελλάδα διετέλεσε στέλεχος της ΟΝΕΚ (1962-1964), της ΕΔΗΝ (1964-1967) και του ΠΑΚ (1968-1974). Υπήρξε ενεργό μέλος του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του. Διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών της Φυσικομαθηματικής Σχολής της Αθήνας (1965-1966), πρόεδρος του Συλλόγου Αλλοδαπών Φοιτητών του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν (1970-1971), ιδρυτής και πρόεδρος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας του Ελ Πάσο (1974) και αντιπρόεδρος της Αχαϊκής Επιτροπής Αλληλεγγύης στον κυπριακό λαό.

 

Στις 28.2.1988 διορίστηκε υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Γιώργου Βασιλείου, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρις τις 4.5.1990. Ο Ανδρέας Φιλίππου διετέλεσε επίσης πρόεδρος της προσωρινής Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Κύπρου και αργότερα μέλος της ίδιας Επιτροπής.

 

Ο Ανδρέας Φιλίππου εξελέγη βουλευτής του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, στην περιφέρεια Λευκωσίας, κατά τις εκλογές που έγιναν στις 19 Μαΐου 1991. Επανεξελέγη με το ίδιο κόμμα, κατά τις εκλογές που έγιναν στις 26 Μαΐου 1996. Ως βουλευτής, ήταν μέλος του Συμβουλίου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και εισηγητής για το Μεσανατολικό. Διετέλεσε επίσης μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ένωσης και εισηγητής για την Παιδεία και τον Πολιτισμό.

 

Στις 2 Αυγούστου 2010 διορίστηκε μέλος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

 

Ο Ανδρέας Φιλίππου είναι Grande Ufficiale της Ιταλικής Δημοκρατίας και επίτιμος πρόεδρος της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας.