Φιλίππου Ανδρέας

Image

Καθηγητής Πανεπιστημίου που διετέλεσε υπουργός Παιδείας και βουλευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γεννήθηκε στην Κατωκοπιά της Λευκωσίας το 1944. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και στη συνέχεια φοίτησε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο Μαθηματικών) και στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, Μάντισον (M.Sc. και Ph.D. στη Στατιστική). Μεταξύ 1962-1974, ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική, πατριωτική και αντιστασιακή δράση ως στέλεχος της Νεολαίας του Γεωργίου Παπανδρέου και του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος του Ανδρέα Παπανδρέου. Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Φυσικομαθηματικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων και πρόεδρος του Διεθνούς Ομίλου του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν. Επιπλέον, το 1974, ήταν ο ιδρυτής και πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας του Ελ Πάσο.

 

Το 1964, όταν η Τουρκία απειλούσε να εισβάλει στην Κύπρο, ο Ανδρέας Φιλίππου διέκοψε τις σπουδές του στην Αθήνα, εκπαιδεύτηκε στη Χαλκίδα και κατετάγη εθελοντής στην Κύπρο μαζί με άλλους Κύπριους φοιτητές. Το 1972, διέκοψε την εκπόνηση της διδακτορικής του διατριβής στις ΗΠΑ και εκτέλεσε με επιτυχία αντιστασιακή αποστολή στην Ελλάδα, που του ανέθεσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τον Μάιο του 1974, ενώ επιχειρούσε να εισέλθει πάλι στην Ελλάδα, συνελήφθη στο Αεροδρόμιο Αθηνών, του απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα και απελάθηκε από την χούντα του Ιωαννίδη στην Κύπρο με το επόμενο αεροπλάνο. Ακολούθησε το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ εναντίον του Μακαρίου, η Τουρκική εισβολή, η κατάρρευση της χούντας και η επάνοδος της Δημοκρατίας στην κοιτίδα της. Έπαυσε τότε να ισχύει η απαγόρευση εισόδου του στην Ελλάδα και πήγε στο Πανεπιστήμιο Πατρών, όπου είχε μετακληθεί ως Επισκέπτης Καθηγητής. Τον Σεπτέμβριο του 1974 εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ.

 

Μεταξύ 1968-1980 ήταν Βοηθός στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν, Μάντισον, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, Ελ Πάσο, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, και Επίκουρος και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Μεταξύ 1980-2011 διετέλεσε Καθηγητής Πιθανοτήτων και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών (με άδεια απουσίας χωρίς αποδοχές όταν είχε κρατικό αξίωμα). Από το 2012 είναι Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Την περίοδο 1983-1986 διετέλεσε αντιπρύτανης του Πανεπιστήμιο Πατρών. Διετέλεσε, επίσης, πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΙ Λαμίας (2012-2014), αναπληρωτής πρόεδρος της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, μέλος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων) και μέλος του Εφοριακού Συμβουλίου της Κύπρου. Έχει πλούσιο ερευνητικό έργο στις Πιθανότητες, τη Μαθηματική Στατιστική και τους αριθμούς Φιμπονάτσι. Πέντε διδάκτορές του έγιναν πανεπιστημιακοί καθηγητές. Το 1984, σε συνεργασία με την επιστημονική εταιρία Fibonacci Association, άρχισε στην Πάτρα τα διεθνή συνέδρια για τους αριθμούς Φιμπονάτσι και τις εφαρμογές τους που γίνονται έκτοτε κάθε δύο χρόνια, εναλλάξ, στην Ευρώπη και την Αμερική.

 

Στις 28 Φεβρουαρίου 1988, ο Ανδρέας Φιλίππου εκλήθη από την Ελλάδα στην Κύπρο και διορίστηκε υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Γιώργου Βασιλείου. Στις 8 Νοεμβρίου 1988, μετά από εξουσιοδότηση του Υπουργικού Συμβουλίου, κατέθεσε στη Βουλή Νομοσχέδιο για την Ίδρυση και Λειτουργία του Πανεπιστημίου Κύπρου, που καταρτίστηκε με βάση ομόφωνη Εισηγητική Έκθεση της Προπαρασκευαστικής Επιτροπής για την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου της, οποίας προέδρευε. Μετά από πολύμηνες συζητήσεις στη Βουλή, το Νομοσχέδιο ψηφίστηκε ομόφωνα σε νόμο (Ν. 144/1989) στις 13 Ιουλίου 1989. Ένα όραμα δεκαετιών έγινε πραγματικότητα! Με κύριο στόχο να δεχθεί το Πανεπιστήμιο τους πρώτους φοιτητές του τον Σεπτέμβριο του 1990, το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε άμεσα 9-μελή Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου με πρόεδρο τον Ανδρέα Φιλίππου. Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις: Τροποποίηση του ιδρυτικού νόμου από την πλειοψηφία της Βουλής, αναπομπή της τροποποίησης από τον Πρόεδρο και επαναψήφισή της από τη Βουλή, αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Πρόεδρο, στις 22.2.1990. Αντιδρώντας στην αναφορά, η πλειοψηφία της Επιτροπή Παιδείας, όχι μόνο δεν προώθησε τους Περί Πανεπιστημίου Κύπρου (Ακαδημαϊκό Προσωπικό) Κανονισμούς του 1990, που εκκρεμούσαν, αλλά ζήτησε από το υπουργείο Παιδείας την απόσυρσή τους και την επανακατάθεσή τους μόλις αποφανθεί το Ανώτατο. Στις 3 Μαϊου 1990, ο υπουργός Παιδείας ανασχηματίστηκε και επέστρεψε στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

 

Κατά τις εκλογές που έγιναν στις 19 Μαϊου 1991, ο Ανδρέας Φιλίππου, ως Νέες Δυνάμεις, εξελέγη βουλευτής με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στην περιφέρεια Λευκωσίας και επανεξελέγη στις 26 Μαΐου 1996. Ως βουλευτής, κατέθεσε στη Βουλή πρόταση θέσπισης του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου που ψηφίστηκε ομόφωνα σε νόμο (Ν. 109(I)/1997). Κατέθεσε επίσης πρόταση νόμου για την επίτευξη ισότητας Κυπρίων ανδρών και γυναικών για σκοπούς πολιτογράφησης αλλοδαπών συζύγων, η οποία επίσης ψηφίστηκε ομόφωνα σε νόμο. Την περίοδο 1992-2001 ήταν μέλος του Συμβουλίου της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης και εισηγητής για το Μεσανατολικό. Ήταν επίσης μέλος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ένωσης, και εισηγητής για την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Τον Απρίλιο του 2000 αποχώρησε συναινετικά από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις. Συνέχισε για λίγο ως ανεξάρτητος βουλευτής. Τον Ιούνιο του 2000 εντάχθηκε στο Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών. Το 2001, όταν εσυζητείτο ο ιδρυτικός νόμος Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), κατέθεσε τροπολογία ώστε αυτό να ονομάζεται Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ) και η Βουλή την ψήφισε ομόφωνα. Το 2017 διετέλεσε Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας του Κ.Σ. ΕΔΕΚ.

 

Ο Ανδρέας Φιλίππου τιμήθηκε με το παράσημο Grande Ufficiale της Ιταλικής Δημοκρατίας και είναι Επίτιμος Πρόεδρος της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας.

Φώτο Γκάλερι

Image