Μεταξάς Νίκος

Δολοφονίες Γυναικών που συγκλόνισαν την Κύπρο

Image

Νίκος Μεταξάς, ψευδώνυμο «Ορέστης». Κατά συρροή δολοφόνος. Γεννήθηκε στη Λευκωσία και σπούδασε στη Σχολή Ευελπίδων στην Αθήνα. Ήταν μέχρι το 2019 ίλαρχος στην Εθνική Φρουρά . Το 2019 καταδικάστηκε σε επτά φορές ισόβια για τη δολοφονία πέντε γυναικών και δύο κοριτσιών.

 

Στις  14 Απριλίου 2019 νεαροί που επισκέφθηκαν το παλιό μεταλλείο του Μιτσερού για να βγάλουν φωτογραφίες εντόπισαν πτώμα δεμένο και σε κατάσταση προχωρημένης αποσύνθεσης. Την επομένη 15 Απριλίου αλλοδαπή γυναίκα στη Λεμεσό αναγνώρισε τα κοσμήματα στο άψυχο σώμα και δήλωσε ότι αυτά ανήκουν στην 38χρονη αγνοούμενη Μέρι Ρόουζ από τις Φιλιππίνες. Στις 16 Απριλίου συνελήφθη ο 33χρονος πρώην σύζυγος της, ο οποίος δηλώνει στο δικαστήριο ότι και ο ίδιος την ψάχνει, αφού μαζί τους αγνοείται και η 6χρονη κόρη τους.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος  κάνοντας εξονυχιστικό έλεγχο στα δεδομένα του υπολογιστή της Μέρι Ρόουζ, εντόπισε στις  17 Απριλίου συνομιλίες μέσω facebook με άγνωστο λογαριασμό με το όνομα “Ορέστης”, ο οποίος λίγο μετά τον εντοπισμό της πρώτης σορού είχε διαγραφεί. Στις  18 Απριλίου η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός 35χρονου στρατιωτικού, ίλαρχου στην Εθνική Φρουρά, του Νίκου Μεταξά, που το email του συνδεόταν με τον λογαριασμό του “Ορέστη”. Στις 19 Απριλίου 2019 ο Μεταξάς παραδέχτηκε  ότι σκότωσε μάνα και κόρη και υπέδειξε στην αστυνομία ότι το άψυχο σώμα της μικρής Σιέρα βρισκόταν στη Λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο. Μετά από έρευνες την επομένη εντοπίστηκε δεύτερο πτώμα στο φρεάτιο στο Μιτσερό, το οποίο δεν ανήκε στην 6χρονη Σιέρα αλλά στην Arian Palanas επίσης από τις Φιλιππίνες.Ο  Ορέστης, παραδέχτηκε και αυτό τον φόνο.

Στις   25 Απριλίου ο Νίκος Μεταξάς ομολόγησε γραπτώς συνολικά επτά φόνους και τα σημεία που πέταξε τα πτώματα. Στην Ορούντα η αστυνομία εντόπισε το πτώμα της Ασμίτα Κάχα Ανού στο πεδίο βολής Ξυντούς ενώ στις 28 Απριλίου  με τη συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης ο Νίκος Μεταξά οδηγήθηκε στην Κόκκινη Λίμνη στο Μιτσερό όπου μετά από δικές του υποδείξεις εντοπίστηκε μέσα σε ταξιδιωτική βαλίτσα η σορός της 36χρονης Λίβια Μπουένα από την Ρουμανία, η οποία αγνοείτο για 3 χρόνια μαζί με την μικρή της κόρη.

Μετά τη δημόσια κατακραυγή για τον τρόπο που χειρίστηκε η αστυνομία τις εξαφανίσεις των γυναικών, ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου υπέβαλε ην παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατία στις 2 Μαϊου και στις 3 Μαϊου οδηγήθηκε σε παραίτησή και ο  Αρχηγός της Αστυνομίας Ζαχαρίας  Χρυσοστόμου.

Μετά από συνεχείς έρευνες εντοπίστηκε στις 5  Μαίου στην Κόκκινη λίμνη στο Μιτσερό άλλη μια ταξιδιωτική βαλίτσα, όπου μέσα βρέθηκε  σορός της 8χρονης Έλενας Ναταλίας, κόρη της Λίβιας Μπουνέα. Στις 4 Ιουνίου εντοπίστηκε στην  ίδια λίμνη και τρίτη  βαλίτσα με άψυχο σώμα γυναίκας το οποίο ανήκε στην  29χρονη Μαρικάρ Βαλτέζ. Στις 12 Ιουνίου εντοπίστηκε σε βαλίτσα στη λίμνη Μεμί στο Ξυλιάτο το άψυχο σώμα της 6χρονης Sierra.

 

Serial Killer

Βίντεο: Η μαρτυρία ενός Ανακριτή 

 

Επτά φορές ισόβια

Το  Κακουργιοδικείο Λευκωσίας καταδίκασε στις 24 Ιουνίου 2019 σε επτά φορές ισόβια τον καθ ομολογία κατά συρροή δολοφόνο Νίκο Μεταξά. Ο 35χρονος κρίθηκε ένοχος σε όλες τις κατηγορίες και συγκεκριμένα για 7 φόνους εκ προμελέτης και 5 απαγωγές με σκοπό τον φόνο και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δια βίου για κάθε φόνο. Είναι η μεγαλύτερη ποινή στην ιστορία της Κύπρου. Στην απόφασή του το δικαστήριο ανέφερε: «Οι αποτρόπαιες εγκληματικές ενέργειες του κατηγορουμένου άρχισαν το 2016 με το φόνο της Λιβίας και της ανήλικης κόρης της. Διέπραξε 7 φόνους σε διάστημα μικρότερο των δυο ετών. Όλα τα θύματα είναι αλλοδαπές πέντε γυναίκες που ήρθαν για να εργαστούν και βρήκαν με τον πιο αποτρόπαιο τρόπο τον θάνατο. Δε δίστασε μάλιστα να σκοτώσει και τα ανήλικα παιδιά τους. Στερώντας τους το πιο πολύτιμο αγαθό, την ζωή τους. Επιδόθηκε σε εκστρατεία φόνων ο κατηγορούμενος.»

 

Η απολογία του Νίκου Μεταξά

Λίγο πριν την καταδίκη του ο Νίκος Μεταξάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Έχω διαπράξει απεχθή εγκλήματα, για τα οποία αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη και αποδέχομαι τις συνέπειες. Αναγνωρίζω πως, το γεγονός ότι έχω μετανοήσει ειλικρινά για τις πράξεις μου, δεν μπορεί να αντιστρέψει τις τραγικές συνέπειες αυτών. Όσο και να το θέλω, δεν μπορώ να πάω πίσω στον χρόνο για να μην κάνω όσα έκανα. Αυτά που μπορώ να κάνω, πρώτο είναι να βοηθήσω στη διαλεύκανση των υποθέσεων, παρέχοντας ότι πληροφορίες μου ζητηθούν και παραδεχόμενος ενοχή, να μη ζημιώσω και άλλο την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω μιας χρονοβόρας διαδικασίας. Δεύτερον, να εκφράσω μεταμέλεια και να απολογηθώ, πρώτα προς τις ψυχές των θυμάτων μου, τους συγγενείς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα για τον άδικο πόνο που προκάλεσα και να ελπίζω ότι η απονομή της δικαιοσύνης θα αποτελέσει ένα ελάχιστο βάλσαμο. Έπειτα, προς τα παιδιά μου, τους γονείς μου και την υπόλοιπη οικογένεια μου για την στεναχώρια που περνούν και θα περάσουν, χωρίς κανείς τους να έχει φταίξει ποτέ σε τίποτα. Τέλος, προς την κυπριακή κοινωνία, η οποία είμαι βέβαιος ότι διερωτάται γιατί και πώς ένας άνθρωπος, μέλος της, έφτασε σε αυτό το σημείο. Το ίδιο ερώτημα βασανίζει και εμένα, όμως δεν έχω βρει ακόμη την απάντηση. Γνωρίζω, ότι αυτή βρίσκεται κάπου μέσα στο μυαλό μου, κομμάτια της τα αναγνωρίζω μέσα από οδυνηρές αναμνήσεις, τις οποίες προσπαθώ εδώ και δεκαετίες μάταια να ξεχάσω. Δεν έχω καταφέρει ακόμη μόνος μου να βρω μια ξεκάθαρη απάντηση. Οπότε, το τελευταίο που μπορώ να κάνω, είναι να ζητήσω και να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση μιας ενδελεχούς μελέτης, έτσι ώστε με τη βοήθεια επιστημόνων, να βρω το γιατί, αλλά σημαντικότερα, να βοηθήσω στην εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία θα βοηθήσουν την κοινωνία μας να προλάβει τέτοιες τραγωδίες.»

 

Έρευνα για τις δολοφονίες

Η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας συνέταξε έρευνα για τυχόν παραλείψεις από πλευράς των Αρχών και το  πόρισμα  της 445 σελίδων παραδόθηκε στη Νομική Υπηρεσία στις 20 Δεκεμβρίου 2019 καταλογίζοντας ευθύνες σε πέραν των 20 αστυνομικών, μελών Τμημάτων Ανιχνεύσεων Εγκλημάτων, σταθμών και άλλων τμημάτων. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταδικαστεί κανείς, με την Κοινωνία των Πολιτών να διαμαρτύρεται για αυτό. 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image