Νουρής Νίκος

Υπουργός Εσωτερικών

Image

Ο Νίκος Νουρής γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1960 στη συνοικία Αγίου Αντωνίου στη Λευκωσία. Τα πρώτα του παιδικά βήματα, όμως, όπως ο ίδιος αναφέρει στην προσωπική του ιστοσελίδα, τα έχει κάνει στη Χρυσαλιννιώτισσα όπου διέμενε με την οικογένεια του μέχρι τις Διακοινοτικές Ταραχές του 1963.

Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και υπηρέτησε στην Εθνική Φρουρά.  Φοίτησε στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών σαν υπότροφος του ΙΚΥ. Ανοίξε και λειτουργούσε φαρμακείο στη Λευκωσία.  Διετέλεσε επίσης επισκέπτης καθηγητής Φαρμακολογίας και Φαρμακευτικής Νομοθεσίας  στην Νοσηλευτική και Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Frederick.  Το 1991 παντρεύτηκε με την Ειρήνη Μεγαλέμου, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τον Φίλιππο και την Αριάνα.


Πολιτική
Υπήρξε  από τα ιδρυτικά μέλη της φοιτητικής παράταξης Φ.Π.Κ Πρωτοπορία του Δημοκρατικού Συναγερμού στην Πάτρα.

 

Υπήρξε εκλελεγμένο στέλεχος της Φοιτητικής παράταξης ΔΑΠ\ΝΔΦΚ της ΝΔ στην Φαρμακευτική Σχολή Πατρών. Ακολούθως στην Κύπρο ήταν μέλος  του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού, διετέλεσε Αναπληρωτής Επίτροπος Υγείας του κόμματος, Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας από το 1996,  Αντιδήμαρχος Λευκωσίας από το 2012. Επίσης μέλος των Συμβουλίων Υδρευσης και Αποχετευσης Λευκωσίας και Πρόεδρος σε αριθμό Επιτροπών.

 

Το 2013 ανέλαβε Βουλευτής Λευκωσίας και  Αντιπρόεδρος Δημοκρατικού Συναγερμού από το 2018. Ως βουλευτής υπήρξε  Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, διετέλεσε συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΔΗΣΥ στην Επιτροπή Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων,  Συντονιστής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΣΥ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών,  Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και τέλος μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

 

Υπουργείο Εσωτερικών 

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2019, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διόρισε τον Νίκο Νουρή στη θέση του Υπουργού Εσωτερικών. Ως υπουργός διαχειρίστηκε το θέμα της μεταρρύθμισης των Δήμων και το Μεταναστευτικό. Η πολιτική του στο Προσφυγικό/ Μεταναστευτικό  προκάλεσε ενίοτε αρκέτες αντιδράσεις σε σχέση με τη μεταχείριση των προσφύγων που φθάνουν στην Κύπρο και ιδιαίτερα με την απόφαση να παραμένουν οι βάρκες στα ανοικτά της θάλασσας για να αναγκαστούν να επιστρέψουν. Με τον ίδιο επίσης να απαντά με έντονο τρόπο, προτάσσοντας τον τεράστιο αριθμό προσφυγικών ροών που δέχεται η Κύπρος σε σχέση με τον πληθυσμό της. 


Συνδικαλισμός

Ήταν πρόεδρος επί σειρά ετών του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου, εκλελεγμένο μέλος του Κοινοπολιτειακού Φαρμακευτικού Συλλόγου (CPA) και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ενωσης Ευρωπαίων Φαρμακοποιών (PGEU). Είχε συμμετοχή σε συνέδρια στην Κύπρο και στο εξωτερικό και είναι συγγραφέας πολλών άρθρων.

 

Κοινωνική δραστηριότητα
Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Λευκωσίας, Αριστείνδην μέλος στο Συμβούλιο Διαχειριστών του Medic – Alert,  Εθελοντής της χρονιάς 1999 του ιδρύματος Medic Alert Κύπρου για την προσφορά του στην Υγεία,  Μέλος της Επιτροπής Δεοντολογίας του ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου,  Πρόεδρος του Εθνικού Συλλόγου ΛΕΝΑΣ Λευκωσίας,  Μέλος του Συμβουλίου του ΚΕΝΘΕΑ και του Ινστιτούτου Συνεχούς Επιμόρφωσης του ιδρύματος, Μέλος του Συμβουλίου των Μικρών Εθελοντών

 

Πηγή:

www.polignosi.com

 

Φώτο Γκάλερι

Image