Φωκίων

Αθηναίος στρατηγός της εποχής του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου (4ος αιώνας π.Χ.). Ήταν διακεκριμένος ρήτορας και εξελέγη από τους συμπολίτες του σαράντα πέντε φορές πολέμαρχος. Η πολιτική του υπήρξε φιλομακεδονική. Το 318 π.Χ. καταδικάστηκε σε θάνατο με την κατηγορία της προδοσίας.

 

Ο Φωκίων σχετίστηκε με την Κύπρο κατά τη διάρκεια της επανάστασης των Κυπρίων βασιλιάδων εναντίον των Περσών το 351 π.Χ. Σύμφωνα με την αφήγηση του Διόδωρου Σικελιώτη οι Κύπριοι βασιλιάδες, μιμούμενοι τους Φοίνικες, αποστάτησαν από τους Πέρσες. Τότε ο Πέρσης βασιλιάς Αρταξέρξης διέταξε τον διοικητή της Καρίας Ιδριέα να πολεμήσει και να καταβάλει τους βασιλιάδες στην Κύπρο. Ο Ιδριεύς ετοίμασε γρήγορα σαράντα τριήρεις και οκτώ χιλιάδες μισθοφόρους και τους έστειλε στην Κύπρο με στρατηγούς τον Φωκίωνα και τον εκθρονισμένο βασιλιά της κυπριακής Σαλαμίνος Ευαγόρα Β'.

 

Οι βασιλιάδες της Κύπρου υποτάχθηκαν ξανά στους Πέρσες, εκτός από τον Πνυταγόρα της Σαλαμίνος, ο οποίος πολιορκήθηκε από τον Φωκίωνα και τον Ευαγόρα και αργότερα υποτάχθηκε εκουσίως στον Πέρση βασιλιά.