Φωτιάδης Θεμιστοκλής

Image

Ζωγράφος. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1926. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο το 1944 και αργότερα (1947-1950) σπούδασε γεωπονικά στη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (ΗΠΑ). Μετά το τέλος των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο και από το 1951 εισήλθε στη δημόσια υπηρεσία (Τμήμα Γεωργίας), όπου υπηρέτησε για πολλά χρόνια.

 

Στον τομέα της τέχνης εμφανίστηκε μετά το 1960, οπότε άρχισε ν' ασχολείται συστηματικά με τη ζωγραφική. Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης, εμπνεύστηκε βασικά από την κυπριακή ύπαιθρο, τον Κύπριο αγρότη και τις παραδοσιακές γεωργικές ασχολίες του, γενικά δε από τον κόσμο της κυπριακής υπαίθρου με τον οποίο για πολλά χρόνια βρισκόταν σε άμεση επαφή εξ αιτίας της εργασίας του ως γεωπόνου. Η ζωγραφική του, πλούσια θεματογραφικά όπως πλούσια είναι τα όσα προσφέρει η κυπριακή ύπαιθρος, διακρίνεται για την αγάπη προς τον Κύπριο χωρικό και τον μόχθο του. Αποτελεί, επίσης, σοβαρή οπτική μαρτυρία για τον κόσμο της Κύπρου όπως ήταν πιο πριν, ένα κόσμο που σήμερα έχει πλήρως διαφοροποιηθεί και σχεδόν εντελώς χαθεί. Η παραδοσιακή κυπριακή ενδυμασία, οι χειρωνακτικές εργασίες, τα παραδοσιακά γεωργικά εργαλεία και άλλα τέτοια στοιχεία που δεν απαντώνται πλέον παρά ως μουσειακά αντικείμενα, ευρίσκονται σε λειτουργικότητα στους πίνακες του Φωτιάδη.

 

Ο καλλιτέχνης ασχολήθηκε και με τη γλυπτική. Πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις κι οργάνωσε αρκετές ατομικές. Το 1981 δυο έργα του, που είχαν ως θέμα αντρικό και γυναικείο χορό, κόσμησαν δυο κυπριακά γραμματόσημα της σειράς EUROPA