Αλέξια

Image

Κυπρία τραγουδίστρια. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο στις 5 Φεβρουαρίου 1964. Κατά την περίοδο 1981-1985 σπούδασε μουσική στο Berklee College of Music στην Βοστόνη. To 1985 συμμετέσχε, ως η μόνη τραγουδίστρια, σε δύο μεγάλες συναυλίες του διεθνούς φήμης πιανίστα-συνθέτη της jazz and fusion μουσικής Chick Corea.

 

To 1987 εκπροσώπησε την Κύπρο στον διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, με το τραγούδι «Άσπρο- Μαύρο» του Άντρου Παπαπαύλου. Ήταν η δεύτερη συμμετοχή της στον διαγωνισμό. Η πρώτη ήταν το 1981, όταν ήταν ακόμη μαθήτρια, ως μέλος του συγκροτήματος που τραγούδησε την κυπριακή συμμετοχή «Μόνικα» του Δώρου Γεωργιάδη.

 

Το 1987 ηχογράφησε τον πρώτο της προσωπικό δίσκο στην Ελλάδα, σε μουσική Κώστα Χαριτοδιπλωμένου, με τον τίτλο «Αλέξια». Ακολούθησαν οι δίσκοι «1,2,3», «Έλα μια νύχτα», «Νερομπογιές», «Τα Κλασικά» που βραβεύθηκαν ως ο καλύτερος δίσκος του 1994, «Κεκλεισμένων των θυρών».

 

Το 1995 συνεργάστηκε με τον Chick Corea στο Λος Άντζελες, όπου ηχογράφησε δύο έργα του, το «Spain» και το «Soft and Gentle». Επίσης το 1995 πήρε μέρος σε μεγάλη συναυλία στην Αθήνα προς τιμήν του μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, για τα 70χρονά του.

 

Εκτός από τον Chick Corea η Αλέξια συνεργάστηκε διαχρονικά με τους  John Patitucci, Gayle Moran, Andreas Vollenweider, Milva, Stevie Wonder, Chaka Khan, Madeleine Peyroux, Flora Martirosian, Phil Ranelin, Μίκη Θεοδωράκη, Μίμη Πλέσσα, Γιώργο Χατζηνάσιο, Τάκη Μπίνη, Ρένα Βλαχοπούλου, Κώστα Καπνίση, Κώστα Τουρνά και πολλούς άλλους.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image