Φαλκέττι Φαμπριάνο

Ιταλός στρατιωτικός του 16ου αιώνα, που το 1570 πολέμησε στην Κύπρο εναντίον των Τούρκων εισβολέων.

 

Ο Φαμπριάνο Φαλκέττι καταγόταν από το Σαλουντέριο, ένα χωριό της περιοχής του Ρίμινι, και το 1570 υπηρετούσε στον στρατό της Βενετίας, ενταγμένος στον λόχο του λοχαγού Παλάτζο ντα Φάνο, αργότερα συνταγματάρχη, που πολέμησε κατά των Τούρκων και σκοτώθηκε στη Λευκωσία κατά την ημέρα της αλώσεώς της (9 Σεπτεμβρίου του 1570).

 

Ο Φαμπριάνο Φαλκέττι πήρε μέρος, ως στρατιώτης, στην αντίσταση και άμυνα της Λευκωσίας, και πολέμησε ως ένας εκείνων που επάνδρωναν τον προμαχώνα Ποδοκάταρο ο οποίος δέχθηκε σφοδρότατες επιθέσεις, και μεγάλο βάρος της τουρκικής επίθεσης. Την ημέρα της αλώσεως της Λευκωσίας, αφού επέζησε, συνελήφθη αιχμάλωτος από έναν Τούρκο στρατιώτη. Τρεις ημέρες αργότερα, ο Τούρκος στρατιώτης τον πώλησε σε εξευτελιστική τιμή (16 τσεκίνια) ως σκλάβο σε έναν εξωμότη. Ο τελευταίος τον κράτησε σιδηροδέσμιο για 20 ημέρες σε μία γαλέρα. Αργότερα, αφού κατόρθωσε να ελευθερωθεί, ύστερα από αρκετές περιπέτειες επέστρεψε στην Ιταλία.

 

Εκεί, ο Φαμπριάνο Φαλκέττι έγραψε μία επιστολή/έκθεση που απέστειλε στον δόγη της Βενετίας, στην οποία αφηγείται, με πολύ συνοπτικό τρόπο, τα γεγονότα του πολέμου της Λευκωσίας και της πτώσης της στα χέρια των Τούρκων, καθώς και τη δική του προσωπική περιπέτεια. Το κείμενό του σώθηκε σε χειρόγραφο, στη Βιβλιοθήκη Oliveriana της πόλης Πεσσάρο (κοντά στο Ρίμινι). Το κείμενο αυτό του Φαμπριάνο Φαλκέττι, παρά τη συνοπτικότητά του και την αποφυγή οποιασδήποτε κριτικής αναφοράς των γεγονότων του πολέμου εκείνου, αποτελεί σήμερα μία από τις ιστορικές μαρτυρίες που έχουμε για την αντίσταση, την πτώση και την τραγωδία της Λευκωσίας το 1570.