Χαλεύκα

Image

Μικρός συνοικισμός της επαρχίας Κερύνειας, στα νοτιοδυτικά του χωριού Χάρτζια, στα διοικητικά όρια του οποίου περιλαμβάνεται. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του κρατικού δάσους Καρτάλ Νταγ, δίπλα στον δασικό σταθμό της Χαλεύκας.

 

Η Χαλεύκα είναι κτισμένη στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου σε μέσο υψόμετρο 620 μέτρων. Από γεωλογικής απόψεως, είναι τοποθετημένη πάνω στους σκληρούς ασβεστόλιθους των σχηματισμών Συγχαρί και Καντάρα. Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν εδάφη τέρρα ρόζα.

 

Η Χαλεύκα συνδέεται οδικά στα βορειοανατολικά με το χωριό Χάρτζια (περί τα 7 χμ.) και στα νοτιοδυτικά με την κωμόπολη της Κυθρέας (περί τα 9 χμ.).

 

Το 1931 οι κάτοικοι του δασικού σταθμού της Χαλεύκας ήταν 5 (4 Τουρκοκύπριοι και 1 Ελληνοκύπριος).

 

Υπάρχει η άποψη ότι πιθανώς η Χαλεύκα ήταν μεσαιωνικός μικρός οικισμός που εγκαταλείφθηκε. Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία που ν' αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Αντίθετα, η ιστορία της δεν πάει πιο πίσω από την περίοδο της Αγγλοκρατίας, οπότε στη Χαλεύκα ιδρύθηκε ο δασικός σταθμός, αν και θα πρέπει να θεωρήσουμε βέβαιο ότι το τοπωνύμιο είναι πολύ παλαιότερο. Εκεί κατασκευάστηκε κι ο μεγάλος εκδρομικός χώρος, ιδιαίτερα δημοφιλής στους Λευκωσιάτες κι άλλους κατοίκους της κεντρικής πεδιάδας αλλά και σε πολλούς ξένους επισκέπτες πριν από την τουρκική εισβολή του 1974.

 

Η Χαλεύκα, και η διπλανή της επιβλητική κορφή Γιαηλάς, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Εκτός από τα άφθονα πεύκα ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ποικιλία των αγριολούλουδων της περιοχής, ιδίως ματσικόριδα και κυκλάμινα.

 

Η ονομασία της περιοχής υποδηλώνει, προφανώς, την ύπαρξη εκεί σε παλαιότερες εποχές συστάδας από λεύκες, απ' όπου το τοπωνύμιο Χα(μηλή) Λεύκα.

 

Οι Τούρκοι ονομάζουν την κατεχόμενη αυτή περιοχή Alevkaya.