Χατζηγαβριήλ Νίκος

Ένας από τους πρωτοπόρους Κυπρίους διηγηματογράφους. Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1876 και πέθανε το 1931. Φοίτησε σε δημοτικό σχολείο στη Μόρφου και αποφοίτησε από το Σχολαρχείο της Λευκωσίας. Με προσωπικές προσπάθειες έμαθε την αγγλική γλώσσα και το  1898 εισήλθε στην κυβερνητική υπηρεσία ως γραμματέας και μεταφραστής στο διοικητήριο Λευκωσίας.

 

Το 1904-1905 έζησε στην Αθήνα (ευρισκόμενος σε άδεια απουσίας από τη θέση του στο διοικητήριο Λευκωσίας) κι εκεί συνδέθηκε με τον Βλάση Γαβριηλίδη κι εργάστηκε στην εφημερίδα Ἀκρόπολις. Επιστρέφοντας στην Κύπρο, εργάστηκε στην κυβερνητική υπηρεσία. Το 1917 μετατέθηκε στην Αμμόχωστο, ως πρωτοκολλητής των εκεί δικαστηρίων, μέχρι το 1919. Εισήλθε στη συνέχεια στη νομική υπηρεσία και εργάστηκε ως κωμοδίκης στο διαμέρισμα Κοιλανίου το 1919-1921 και το 1923-1925. Στο ενδιάμεσο διάστημα (1921-1923) υπηρέτησε ως προσωρινός δικαστής στην πόλη της Λεμεσού. Μια προσπάθειά του, το 1923, να σπουδάσει νομικά στο Λονδίνο, απέτυχε. Μεταξύ του 1925 και του 1927 υπηρέτησε ως κωμοδίκης στο διαμέρισμα Μόρφου. Παράλληλα συνέχισε νομικές σπουδές δι’ αλληλογραφίας και πήρε πτυχίο από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο La Salle του Σικάγου. Το 1927 διορίστηκε βοηθός επαρχιακός δικαστής Λευκωσίας-Κερύνειας και τον επόμενο χρόνο επαρχιακός δικαστής της ίδιας περιφέρειας. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι τον θάνατό του το 1931.

 

Συνεργάστηκε, γράφοντας χρονογραφήματα και άλλα κείμενα, με τις εφημερίδες Ἐλευθερία, Φωνή τῆς Κύπρου και Ἀλήθεια. Δημοσίευσε επίσης συνολικά τέσσερα διηγήματά του, γραμμένα στο κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα, όπως και άρθρα και μεταφράσεις από την αγγλική. Χρησιμοποίησε διάφορα ψευδώνυμα: Νικ, Χερουβικός, Νικολής Πρωτοπαπάς κ.α. Διάφορα δημοσιεύματά του υπέγραφε επίσης με το αρχικό Ν του ονόματός του.

 

Υπήρξε επίσης από τους πρωτεργάτες για τη θεατρική ανάπτυξη στην Κύπρο. Σε βιβλίο εξέδωσε το θεατρικό έργο του Όσκαρ Ουάιλντ Ὁ  Ἰδανικός Σύζυγος, σε δική του μετάφραση (Αθήνα, 1917, έκδοση Γ. Φέξη). Εξέδωσε επίσης το έργο Ὑπνωτιστής καί Νοομάντις του Μαξ Ρίττεμπεργκ, σε δική του μετάφραση που δημοσιεύθηκε στην αθηναϊκή εφημερίδα  Ἀκρόπολις το 1920.