Αδαμίδου Ιωαννίδου Ειρένα

Image

Πεζογράφος, θεατρική συγγραφέας και μεταφράστρια. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1939. Τέλειωσε το Ελληνικό Γυμνάσιο (Λύκειο) Αμμοχώστου και στη συνέχεια σπούδασε μουσική και ξένες γλώσσες στη Λωζάνη και στη Βιέννη. Άρχισε να γράφει στα 16 της χρόνια. Ασχολήθηκε  κυρίως με την πεζογραφία, το θέατρο και τη λογοτεχνική μετάφραση.

 

Έχουν εκδοθεί 22 βιβλία της (νουβέλες, διηγήματα, μεταφράσεις, θέατρο), έχει γράψει 58 θεατρικά έργα, από τα οποία τα 47 έχουν παιχτεί στην Κύπρο, την Ελλάδα και άλλες χώρες (σκηνή, τηλεόραση, ραδιόφωνο), 5 τηλεταινί­ες και 7 τηλεοπτικές σειρές, που έχουν μεταδοθεί όλες από την κρατική τηλεόρα­ση της Κύπρου και πολλών χωρών του εξωτερικού, κι έχει μεταφράσει 103 ξένα θε­ατρικά έργα (τα περισσότερα από το πρωτότυπο: γαλλικά, αγγλικά, ισπανικά, ιταλικά, γερμανικά) από τα οποία τα 53 έχουν παιχτεί στην Κύπρο και την Ελλάδα (σκηνή, τηλεόραση, ραδιόφωνο). Επίσης πολλά διηγήματα και θεατρικά της έργα έχουν κυκλοφορήσει μεταφρασμένα σε χώρες της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Λα­τινικής Αμερικής. Το SSI, Ν.Υ. (Short Story International, New York -  «Tales by the world's Great Contemporary Writers») έχει δημοσιεύσει 11 διηγήματά της από τις βραβευμένες συλλογές : «Ο Συμεός» (Τρίτο Πανελλήνιο Βραβείο Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών -Αθήνα, 1985) και «Η κόρη του Θόδωρου» (Πρώτο Πανελλήνιο Βραβείο Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών Κύπρου ­1992). Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Το 1994 της απονεμήθηκε το Πρώτο (και μοναδικό) Βραβείο του Έβδομου Παγκόσμιου Διαγωνισμού του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (Κέντρο Βενεζουέλας) για το έργο της «Οι ύπο­πτοι». Στον ίδιο διαγωνισμό, το έργο της «Η ληστεία» τιμήθηκε με τον ένα από τους τέσσερις επαίνους που είχαν απονεμηθεί.

 

Ειρένα Αδαμίδου- Απονομή Κρατικών Βραβείων

» Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ

 

Από το 1962 συνεργάστηκε  κυρίως με το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ως συγγρα­φέας και μεταφράστρια. Κατά καιρούς είχε συνεργαστεί και με άλλα τηλεοπτικά κα­νάλια, καθώς και με θέατρα της Κύπρου, της Ελλάδας και άλλων χωρών.

 

Το 1991 της δόθηκε δίμηνη υποτροφία από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού για την προώθηση της γαλλικής κουλτούρας στην Κύπρο μέσω της λογοτεχνικής μετά­φρασης και το 2004 η ιταλική κυβέρνηση την τίμησε με τον τίτλο: «Cavaliere dell' Ordine della stella della Solidarieta ltaliana» για την προσφορά της στην ιταλική κουλτούρα μέσω της λογοτεχνικής μετάφρασης.

 

Το 2005 το διήγημά της«Ο θείος Αλέξανδρος» κέρδισε το Τρίτο Βραβείο Πεζο­γραφίας στον Διεθνή Λογοτεχνικό Διαγωνισμό «Οι κουλτούρες της Μεσογείου» που πραγματοποιήθηκε στη Γένοβα της Ιταλίας.

 

Το 2006 το Σ.Ι.Μ.Α.Ε. (Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα Ε.Ο.Κ.Α.) την τίμησε για τη συμβολή της στη διατήρηση της μνήμης του Απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου (1955-59) μέσω του λογοτεχνικού της έργου.

 

Υπήρξε τακτικό μέλος:

 

  1. Του Κυπριακού Κέντρου ΠΕΝ
  2. Του Κυπριακού Κέντρου Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου
  3. Της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και Μεταφραστών (Ελλάδα).

 

Πέθανε στις 27 Μαΐου 2016 στην παραλία Μακένζι στη Λάρνακα. Κηδεύτηκε την 31η Μαϊου στην Αγλαντζιά. 

 

Αποχαιρετισμός

Την Ειρένα Αδαμίδου αποχαιρέτισε η φίλη της βουλετής και Υπουργός Παιδείας,  Κλαιρη Αγγελίδου.

 

"Έφυγε με τραγικό τρόπο, αγαπημένη φίλη, σπουδαία συγγραφέας από την Αμμόχωστο, η Ειρένα Ιωαννίδου-Αδαμίδου, ένας άνθρωπος πληθωρικός, γεμάτος εμπνεύσεις και αγάπη για τους ανθρώπους γύρω της.

 

Η αγάπη της για τη θάλασσα, τη θάλασσα της Αμμοχώστου, που απλωνόταν μπροστά στο πατρικό της σπίτι, την έκαμε χειμερινή κολυμβήτρια, με μια ακατανίκητη έλξη γι’ αυτήν.

 

Η θάλασσα την αγκάλιασε στο τελευταίο της ταξίδι.

 

Η Ειρένα Αδαμίδου ήταν από τις πιο σημαντικές μορφές στη συγγραφή θεατρικών έργων, μυθιστορημάτων, διηγημάτων, κινηματογραφικών έργων, μεταφράσεων από διάφορες γλώσσες, γνώστης πολλών ευρωπαϊκών γλωσσών.

 

Η πνευματική της προσφορά στα Ελληνικά γράμματα και στην Ελληνική Λογοτεχνία είναι τεράστια.  Πλείστα έργα της βραβεύτηκαν στην Κύπρο και παρουσιάστηκαν από το ΡΙΚ, αλλά και στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Βενεζουέλα 1994 και Γένοβα 2005).

 

Η Κύπρος έχασε ένα μεγάλο συγγραφικό ταλέντο και οι φίλοι της μιαν αγαπημένη φίλη, η οικογένειά της μια καλή σύζυγο και μητέρα.

 

Αιωνία η μνήμη της".

Φώτο Γκάλερι

Image
Image