Χόγκαρθ Ντέιβιντ Τζωρτζ David George Hogarth

Image

Βρετανός λόγιος, περιηγητής, ερευνητής και συγγραφέας. Γεννήθηκε το 1862 και πέθανε το 1927. Διετέλεσε αρχειοφύλακας του γνωστού Μουσείου Ashmolean από το 1909 μέχρι και τον θάνατό του. Επίσης, από το 1925 μέχρι τον θάνατό του, υπήρξε πρόεδρος της Βασιλικής Γεωγραφικής Εταιρείας (Royal Geographical Society). Είχε επίσης εκλεγεί εταίρος της Βρετανικής Ακαδημίας.

 

Ο Ντέιβιντ Τζωρτζ Χόγκαρθ δαπάνησε πολλά χρόνια της ζωής του σε ταξίδια και έρευνες, ιδίως αρχαιολογικές έρευνες, στη Μικρά Ασία, στη Συρία και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε και με τις ανασκαφές σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους στην Κύπρο, στην Κρήτη, στην Αίγυπτο, στη Συρία και στη Μήλο. Δημοσίευσε άρθρα κι εξέδωσε διάφορα βιβλία με υλικό που συγκέντρωσε από τις ανακαλύψεις και έρευνές του. Βιβλία του είναι: Devia Cypria (1889), Philip and Alexander of Macedonia (1897), Authority and Archaeology (1899), The Near East (1909) και The Ancient East (1914).

 

Τις έρευνες και τις ανασκαφικές ανακαλύψεις του στην Κύπρο ο Χόγκαρθ παραθέτει στο βιβλίο του Devia Cypria που κυκλοφόρησε στο Λονδίνο το 1889. Το έργο του αυτό αποτελεί σήμερα πηγή άντλησης πληροφοριών. Ωστόσο οι αρχαιολογικές έρευνές του δεν έγιναν με μεθοδολογία και επιστημονικό τρόπο, γι' αυτό και δεν μπορούν να οδηγήσουν σε τελεσίδικα συμπεράσματα. Είναι, εξάλλου, σήμερα ξεπερασμένες.