Χριστοδουλίδης Μιχάλης

Image

Μουσικοσυνθέτης. Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1944. Τις μουσικές του σπουδές τις έκανε στο Εθνικό Κονσερβατόριο Μουσικής του Παρισιού και παρέμεινε στη Γαλλία μέχρι το 1978. Κατά την εκεί παραμονή του έγραψε μουσική για περισσότερα από είκοσι θεατρικά έργα, τα πλείστα των οποίων για παραγωγές των γαλλικών Εθνικών Θεάτρων (συνεργάστηκε με «Κομεντί Φρανσαίζ», «Οντεόν», «Εθνικό Θέατρο Στρασβούργου», «Εθνικό Θέατρο Λιόν», «Θέατρο Ντε Λα Βιλ», «Εθνικό Λαϊκό Θέατρο»). Συνέθεσε μουσική για έργα του Μολιέρου και ασχολήθηκε επίσης με τη σύνθεση μουσικής μπαλέτου. Συνεργάστηκε με τον Ιονέσκο στα έργα «Μάκβεθ» και «Αυτό το καταπληκτικό παλιόσπιτο», σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση των έργων. Για την προσφορά του στη μουσική και την τέχνη η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε, το 1974, τον τίτλο του «Ιππότη των Τεχνών και των Γραμμάτων».

 

Το 1978 πήγε στην Ελλάδα όπου άρχισε να συνθέτει μουσική για το θέατρο και την τηλεόραση. Μελέτησε επίσης και ειδικεύθηκε στη μουσική αρχαίων τραγωδιών και συνεργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο Ελλάδος, το Θέατρο Καρόλου Κουν και το Εθνικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Στην Κύπρο συνεργάστηκε με τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και άλλα θεατρικά συγκροτήματα.

 

Συνέθεσε για την Όπερα της Βοστώνης το έργο «Τα δυο πρόσωπα της Μήδειας» και για το Εθνικό Μπαλέτο Κούβας το έργο «Αμάρες».

 

Ανάμεσα στα έργα του Μιχάλη Χριστοδουλίδη, ενός από τους πιο αξιόλογους σύγχρονους Κυπρίους μουσικοσυνθέτες, ξεχωρίζουν τα Ακριτικά του, που είναι ερωτικά δημοτικά τραγούδια της Κύπρου και έχουν γίνει πολύ δημοφιλή («Τριανταφυλλένη» κ.α.). Άλλο έργο του είναι οι «Μιθύαμβοι», για χορωδία και μπαλέτο. Τον Απρίλιο του 1990 ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης έδωσε μεγάλη συναυλία στην Κύπρο, με τίτλο «Κύπρος Εσαεί», που περιελάμβανε αποσπάσματα από τα σημαντικότερα έργα του.

 

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης έγραψε επίσης μουσική για κινηματογραφικά έργα και έχει κερδίσει πρώτα βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (για την ταινία «Η Κάθοδος των Εννέα», του Κυπρίου σκηνοθέτη Χρ. Σιοπαχά), στο Φεστιβάλ Μόσχας και στο Φεστιβάλ Aix-en-Province Γαλλίας. Το 1992 κέρδισε ακόμα ένα κρατικό βραβείο μουσικής για τον κινηματογράφο με τη μουσική για την ταινία «Δύο ήλιοι στον ουρανό» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου.

 

Ο Μιχάλης Χριστοδουλίδης υπηρέτησε και ως διευθυντής μουσικών προγραμμάτων της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.