Χρυσές σταγόνες

Image

Ενδημικό κι ωραίο φυτό της Κύπρου. Επιστημονική ονομασία: Onosma fruticosum. Οικογένεια: Βορραγκινιδών (Boraginaceae). Αυτοφύεται από τα παράλια μέχρι και σε υψόμετρο 1.100 μέτρων περίπου.

 

Το φυτό αυτό, που φθάνει σε ύψος μέχρι και τα 70 εκατοστόμετρα, και που απαντάται μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού, πήρε την ονομασία του από τα περίεργα μικρά άνθη του. Ανθίζει μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου και δίνει ωραίου κίτρινου χρώματος άνθη που μοιάζουν με σταγόνες. Αργότερα τα άνθη του αλλάζουν και γίνονται χρώματος κοκκινοκαφέ. Τα φύλλα του φυτού είναι μικρά κι έχουν ένα χαρακτηριστικό ασημένιο χρώμα.

 

Το φυτό είναι πολυετές και προτιμά βραχώδεις και άγονες περιοχές. Απαντάται στον Ακάμα, γύρω από το Σταυροβούνι, στην Αθαλάσσα (κοντά στη Λευκωσία), στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου, στην Καρπασία, στην Κερύνεια και σε άλλες ακόμη περιοχές.

 

Το φυτό περιέχει ουσίες φαρμακευτικές και ήταν βότανο γνωστό στους Κυπρίους, σε παλαιότερες εποχές. Τα άνθη του φυτού, αποξηραμένα, χρησιμοποιούνταν για παρασκευή ροφημάτων κατά του βρογχίτη κι άλλων παθήσεων.

 

* Της ίδιας οικογένειας απαντώνται και άλλα είδη στην Κύπρο, όπως το είδος Onosma troodi Kotschyi, που είναι επίσης ενδημικό της Κύπρου. Αναπτύσσεται σε ύψος μέχρι 20 εκατοστόμετρα και απαντάται σε περιοχές του Τροόδους, σε υψόμετρο από 1.035 μέχρι 1.950 μέτρα. Ενδημικό της Κύπρου είναι και το είδος Οnosma caespitosum, επίσης πολυετές φυτό ύψους μέχρι 30 εκατοστόμετρα, που αυτοφύεται σε υψόμετρο από 300 έως 915 μέτρα.  Άλλα δυο είδη της ίδιας οικογένειας, αλλά όχι ενδημικά της Κύπρου, αυτοφύονται επίσης στο νησί. Πρόκειται για τα είδη Onosma mite και Onosma giganteum.