Ψημενόπουλος Άντης

Image

Γελοιογράφος. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1937. Μετά την αποφοίτησή του από το Λανίτειο Γυμνάσιο σπούδασε εμπορικά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού, παρακολουθώντας ταυτόχρονα διαφήμιση και γελοιογραφία. Εργάζεται στον τομέα της διαφήμισης, έχοντας τον διαφημιστικό οργανισμό «Γραφίς Αψίς» στη Λεμεσό.

 

Συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά τόσο ως γελοιογράφος όσο και ως ευθυμογράφος. Συνεργάστηκε μόνιμα με την εφημερίδα Σατιρική* από την πρώτη της έκδοση, με γελοιογραφίες κοινωνικού, κυρίως, περιεχομένου.

 

Είναι μέλος του Συνδέσμου Γελοιογράφων Αγγλίας, του Διεθνούς Συνδέσμου Συγγραφέων Κόμικς και Γελοιογραφίας, και της Ένωσης Κυπρίων Σατιρικών Συγγραφέων και Γελοιογράφων.

 

Οργάνωσε δυο ατομικές εκθέσεις γελοιογραφίας στη Λεμεσό (1988 και 1990) και συμμετέσχε σε διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας σε διάφορες χώρες (Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία, Αγγλία, Βουλγαρία, Ιαπωνία, Καναδάς). Επίσης εκπροσώπησε την Κύπρο στο Πρόγραμμα Cartoon Aid- Help the children smile, που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο των Ολυμπιακών αγώνων της Σεούλ.

 

Από την 1η Ιανουαρίου 1988  άρχισε να εκδίδει τη μηνιαία, μικρού μεγέθους, σατιρική εφημερίδα Το νυστέρι.

 

Επίσης έχει εκδώσει τα εξής βιβλία με γελοιογραφίες:

 

  1. Χαμόγελα - Κύπρος χωρίς δάκρυα (1974)
  2. Μπορεί (1983).
  3. Κώδικας Χιούμορ (100 γελοιογραφίες και ανέκδοτα, 2008)
  4. Κύπρος... του πριν (ανάγνωσμα και γελοιογραφίες, 2009)
  5. Αναζητήστε τη Γυναίκα (100 γελοιογραφίες, 2010)

 

Εξέδωσε επίσης στα αγγλικά τη νουβέλα The Hand (μαζί με τον Τάκη Χ. Γεωργίου). Επίσης επιμελήθηκε και εξέδωσε το 2001 το φωτογραφικό λεύκωμα «Λεμεσιανό Καρναβάλι ...ένας Αιώνας».

Φώτο Γκάλερι

Image