Πήττας Μενέλαος

Φωτογράφος

Image

Ο Μενέλαος Πήττας γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1958 και πέθανε στις 18 Νοεμβρίου 2022. Υπήρξε  ιδρυτικό μέλος του Σωματείου για την Καλλιτεχνική Φωτογραφία «ΦΩΤΟΔΟΣ» και υπηρέτησε την τέχνη της φωτογραφίας για περισσότερα από 37 χρόνια καταγράφοντας με τον φακό του τις ιστορικές μνήμες του τόπου του, αλλά και τις μεταβολές που έλαβαν χώρα όλα αυτά τα χρόνια στο ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον.

 

Ο Πήττας παρουσίαζε τη δουλειά του κυρίως μέσω φωτογραφικών βιβλίων–photo books, τα οποία εκδίδονταν είτε από τον δικό του εκδοτικό οίκο, είτε σε συνεργασία με πολιτιστικά ιδρύματα.

Πέραν των φωτογραφικών λευκωμάτων, ο Πήττας παρουσίασε τη δουλειά του σε ατομικές εκθέσεις στην Κύπρο και εκπροσωπώντας την Κύπρο σε διεθνείς διοργανώσεις, όπως την Μπιενάλε Νέων Δημιουργών Ευρώπης και Μεσογείου στη Θεσσαλονίκη το έτος 1986 και τη Μπολόνια το  1988.

 

Εξέθεσε  την δουλειά του σε προσωπικές εκθέσεις στην Κύπρο «ΣΚΙΑΧΤΡΑ» Λευκωσία 1987, «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ» Λευκωσία 1989, «ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ» Λευκωσία 1992, και «Ο΄ΤΙ ΣΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΕ» Λευκωσία 1995 και στο σπίτι της Κύπρου, Αθήνα 1997. Συμμετείχε σε διάφορες διεθνείς εκδηλώσεις όπως την «Μπιενάλε Νέων Καλλιτεχνών της Μεσογείου» στη Θεσσαλονίκη το 1986 και στην Μπολόνια – Ιταλία το 1988, σε Μπιενάλε στην Αλγερία το 1990, και στην Διεθνή εκδήλωση «European Cultural Month – The image of Cyprus» στην Λευκωσία το 1995.

Με φωτογραφικές εκδόσεις ασχολήθηκε  από το 1995και σαν εκδότης μέσα από προσωπικό εκδοτικό οίκο είχε εκδώσει τις ακόλουθες εκδόσεις: « Ο΄ΤΙ ΣΟΥ ΑΠΕΜΕΙΝΕ» το 1995, «Ο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ» και «ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΣΕ» ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΚΥΠΡΟΥ το 2003. Το 2003 εξέδωσε το φωτογραφικό λεύκωμα «ΕΙΚΟΝΟΛΑΤΡΕΙΑ» το οποίο παρουσιάστηκε με έκθεση στην Φωτοδό στην Λευκωσία, το 2006 το λεύκωμα «ΘΕΙΕΣ» το οποίο παρουσιάστηκε με φωτογραφική έκθεση στο ίδρυμα «ΆΡΤΟΣ» στην Λευκωσία, το λεύκωμα «ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΗ ΜΝΗΜΗ» το οποίο παρουσιάστηκε και πάλι στο ίδρυμα «ΆΡΤΟΣ» στην Λευκωσία το 2008.

 

Το 2008 εκπροσώπησε την Κύπρο στο φωτογραφικό φεστιβάλ «LES RECONTRES D’ ARLES EUROPEAN NIGHT» στην Γαλλία και στα πενηντάχρονα της Κυπριακής Δημοκρατίας εκπροσώπησε την Κύπρο με ατομική φωτογραφική έκθεση στα γραφεία της «UNESCO» στο Παρίσι.

 

Το 2010 παρουσίασε την έκδοση «ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΗΜΩΝ» στην Φωτοδό στην Λευκωσία και την έκδοση «Ο ΔΡΟΜΕΑΣ» στο «Prosac» στη Λευκωσία το 2015.Τ ο 2018 πήρε μέρος στην έκθεση «ΑΓΩΝΙΕΣ» για το ζωγράφο Αδαμάντιο Διαμαντή που παρουσιάστηκε σε έκθεση και σε έκδοση από το ίδρυμα Λεβέντη με τον τίτλο «Ο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ».

 

Πηγή

Polignosi.com

 

Φώτο Γκάλερι

Image