Ιωάννου Στέλιος

Image

Επιχειρηματίας. Γεννήθηκε στα Πάνω Λεύκαρα στις 30 Ιανουαρίου 1915 και πέθανε στις 8 Μαίου  1999. Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και την Αγγλική Σχολή Λευκωσίας.

 

Ο Στέλιος Ιωάννου ήταν γιος του Ττοφή (Χριστοφή) και της Παναγιώτας Ιωάννου. Σε νεαρή ηλικία, μετοίκησε με τους γονείς και την αδελφή του, Ελένη, στη Λευκωσία, όπου ο πατέρας του δραστηριοποιήθηκε επιτυχώς ως ιδιοκτήτης και διευθυντής πανδοχείου, το οποίο λειτουργούσε παράλληλα και ως διαμετακομιστικό κέντρο εμπορευμάτων. Εκεί, στο περίφημο «χάνι του Ττοφή» ή «χάνι του Αγίου Αντωνίου», ο Στέλιος Ιωάννου είχε από νωρίς την ευκαιρία να ενημερωθεί άμεσα, αλλά και να ευαισθητοποιηθεί, ως προς τα προβλήματα, τις αρετές και τις ανάγκες των ανθρώπων της υπαίθρου, της παραγωγής και του εμπορίου της Κύπρου.

 

Το 1938 νυμφεύθηκε την Έλλη Μούσουλου από τον Καραβά (Γεννήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 1919 – και πέθανε στις 26 Ιουνίου 2010), κόρη του Σοφοκλή και της Ευριδίκης Μούσουλου και αδελφή του διαπρεπούς ακαδημαϊκού Λουκά Μούσουλου  και του επιχειρηματία Λεωνίδα Μούσουλου. Ο Στέλιος και η Έλλη Ιωάννου απέκτησαν τρία παιδιά, τον Λεωνίδα  (Δάκης), τη Σύλβια και τον Χρίστο, αλλά και ξεκίνησαν την μακρά και πλούσια φιλανθρωπική τους δράση. Η δράση αυτή εντατικοποιήθηκε μετά τον θάνατο του μικρότερου γιού τους Χρίστου σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα (1971), σε ηλικία 26 ετών. Παρά τη διεθνή επιχειρηματική επιτυχία του, ο Στέλιος Ιωάννου δεν λησμόνησε τις καταβολές του. Με το ενδιαφέρον του σταθερά προσηλωμένο στην πατρίδα του, αναδείχθηκε μέγας ευεργέτης της  Κύπρου, μέσα από τη φιλανθρωπική αλλά και την επιχειρηματική δράση του.

 

Επιχειρηματική δράση

Το 1941 ίδρυσε συνεταιρισμό με τον Γεώργιο Παρασκευαϊδη  αναλαμβάνοντας την εκτέλεση αμυντικών έργων, αφού λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου δεν υπήρχε άλλη οικοδομική δραστηριότητα. Στη συνέχεια ίδρυσαν την εργοληπτική εταιρεία Ιωάννου και Παρασκευαϊδης, η οποία σύντομα έγινε η πιο μεγάλη εργοληπτική εταιρεία στην Κύπρο και αργότερα πασίγνωστη διεθνώς, αναλαμβάνοντας σημαντικά κατασκευαστικά έργα στη Μέση Ανατολή και αλλού.

 

Στον συνεταιρισμό  ο Στέλιος Ιωάννου ήταν υπεύθυνος για την οικονομική διεύθυνση και διαχείριση. Aρχικά αναλάμβαναν την εκτέλεση αμυντικών στρατιωτικών έργων για την προστασία της Κύπρου από γερμανικές και ιταλικές αεροπορικές επιδρομές (στο πλαίσιο του  Β Παγκοσμίου Πολέμου), ενώ αργότερα (1961) η εργοληπτική εταιρεία που ίδρυσαν, γνωστή ως J&P, επεξέτεινε τις δραστηριότητές της πέρα από τα σύνορα του νησιού και έθεσε την Κύπρο στον διεθνή επιχειρηματικό χάρτη.

 

Αποφασιστική για την ανόρθωση της οικονομίας της Κύπρου, μετά την κατάρρευσή της εξαιτίας της Τουρκικής Εισβολής, υπήρξε η δραστηριοποίηση της J&P σε χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, όπου εργοδότησε χιλιάδες άνεργους Κυπρίους. Στην κατεύθυνση αυτή, καίρια και καθοριστική στάθηκε η πρωτοβουλία του Στέλιου Ιωάννου να τεθεί ως όρος για την πρόσληψη των Κυπρίων εργαζομένων η καταβολή των δύο τρίτων του μισθού τους στην Κύπρο (και όχι σε τράπεζες των ξένων χωρών όπου διεξάγονταν τα έργα που ανελάμβανε η εταιρεία), επιτυγχάνοντας έτσι τη ζωογόνο μετάγγιση κεφαλαίων στην κατεστραμμένη οικονομία του νησιού.

 

Βιβλιοθήκη Πανεπιστημίου
Ο Στέλιος Ιωάννου έχει να επιδείξει αξιόλογο φιλανθρωπικό έργο. ΄Ιδρυσε, μαζί με τη σύζυγό του, το 1981, στη Λευκωσία το "΄Ιδρυμα Χρίστου Στέλιου Ιωάννου" για άτομα με νοητική στέρηση. Παράλληλα δημιούργησε τη Στέγη "΄Αγιος Χριστόφορος" για νοητικά υστερημένα ενήλικα άτομα χωρίς γονείς. Επίσης υπήρξε πρωτεργάτης στην ίδρυση της Θεραπευτικής Κοινότητας "Αγία Σκέπη" για απεξάρτηση ναρκομανών.

Το ίδρυμα Στέλιος Ιωάννου με δωρεά βοήθησε στην ανέγερση της «Σχολή Ερευνών στις Κλασσικές και Βυζαντινές Σπουδές, Στέλιος Ιωάννου» στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου και στεγάζονται τέσσερα ερευνητικά κέντρα. Εκεί βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες συλλογές κλασσικής τέχνης, με 250.000 φωτογραφίες και 50.000 συλλογές κοσμημάτων, καθώς και μια από τις πιο μεγάλες συλλογές ελληνικών γραφών.

 

» Βλέπε Βίντεο: Εκδήλωση προς Τιμή Στέλιου Ιωάννου

 

Το όνομα του Στέλιου Ιωάννου φέρει και η βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κύπρου.  Πολύτιμος αρωγός στην πραγματοποίησή της υπηρξε η  δωρεά ύψους €8.000.000 από την Έλλη Ιωάννου, εις μνήμην του συζύγου της Στέλιου Ιωάννου, καθώς και η ανάθεση του σχεδιασμού στο διεθνούς φήμης  Γάλλο αρχιτέκτονα Ζαν Νουβέλ (Jean Nouvel). Τα επίσημα εγκαίνια της έγιναν στις 5 Δεκεμβρίου 2018 από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνο Χριστοφίδη. .

 

Τιμές 
Ο Στέλιος Ιωάννου έχει τιμηθεί για την όλη προσφορά του. Του έχει απονεμηθεί, μεταξύ άλλων, το Χρυσούν Μετάλλιον Εξαιρετικής Προσφοράς, της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης η Κυπριακή Δημοκρατία απένειμε στο "΄Ιδρυμα Χρίστου Στέλιο Ιωάννου" το Χρυσούν Μετάλλιον του Ζήνωνος του Κιτιέως για την προσφορά του. Τιμήθηκε από το Σύνδεσμο Αγωνιστών ΕΟΚΑ την Ένωση Αθλητοκογράφων Κύπρου κά.

 

Στις 17 Οκτωβρίου 2016 τα Κυπριακά Ταχυδρομεία κυκλοφόρησαν γραμματόσημο  με την εικόνα του, στη σειρά ‘Μεγάλοι Κύπριοι Ευεργέτες / Great Cypriot Benefactors’.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image