Ταχσίν Αρίφ Χασάν

Τουρκοκύπριος εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής. Γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Θεόδωρος Τηλλυρίας το 1936. Φοίτησε στο δημοτικό σχολείο του χωριού του και σε γυμνάσιο και λύκειο στη Λευκωσία. Το 1959 μπήκε στο Διδασκαλικό Κολέγιο στη Λευκωσία και το 1961 αποφοίτησε ως δάσκαλος δημοτικής εκπαίδευσης. Λόγω των γεγονότων του 1963 αναγκάστηκε να διακόψει το επάγγελμα του δασκάλου. Επέστρεψε ξανά στο επάγγελμα το 1970.

 

Είναι  από τους ιδρυτές της Συντεχνίας των Τουρκοκυπρίων Δασκάλων. Επίσης, υπηρέτησε τη συντεχνία από διάφορα πόστα. Επιπλέον, υπηρέτησε για ορισμένο χρονικό διάστημα και στη Συνεργατική Επιτροπή των Εκπαιδευτικών. Κατά την περίοδο που υπηρετούσε στη συντεχνία συνελήφθη από τις κατοχικές αρχές μαζί με ορισμένους συναδέλφους του λόγω ενός ανακοινωθέντος που εξέδωσε η συντεχνία και μιας ομιλίας που έκανε. Δικάστηκε σε στρατοδικείο και του επιβλήθηκε ποινή τρίμηνης φυλάκισης με το δικαιολογητικό ότι εξύβρισε την Τουρκία.

 

Από το 1978 αρθρογραφεί σε διάφορα έντυπα. Λόγω ενός άρθρου του που δημοσιεύτηκε το 1982 στην εφημερίδα «Σοζ», υπό τον τίτλο «Δεν γίνεται ροδώνας μέσα στα βρομόνερα», δικάστηκε και το 1983 καταδικάστηκε σε δύο μήνες φυλακή με την κατηγορία της εξύβρισης των δικαστηρίων. Όμως, μερικές μέρες αργότερα αφέθηκε   ελεύθερος με ειδικό «νόμο» που θέσπισε η «Ομοσπονδιακή Βουλή». 

 

Το 1999 ο τότε Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς καταχώρισε λεγόμενες "αγωγές" εναντίον τριών Τουρκοκυπρίων συγγραφέων, μεταξύ των οποίων και ο Αρίφ Χασάν Ταχσίν, απαιτώντας αποζημίωση δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών επειδή αρθρογράφησαν εναντίον του. Ο Ταχσίν και οι Κενάν Ιναντσί και Σενέρ Λεβέντ, έγραψαν ότι ο κατοχικός ηγέτης ευθύνεται για τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση TMT, της οποίας, όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, είναι ιδρυτής. Ο Ταχσίν έγραψε ειδικότερα ότι ο Ντενκτάς είναι υπεύθυνος για τις δολοφονίες των Αϊχάν Χικμέτ και Μουζαφέρ Γκιουρκάν που σκοτώθηκαν το 1962.

 

Ο Αρίφ Χασάν Ταχσίν εξέδωσε οκτώ βιβλία. Επιπλέον αρθρογραφεί στην εφημερίδα «Αφρίκα».