Ευαγγελίδης Γιάννης

Image

Κυπριακής καταγωγής σχεδιαστής μόδας, από τους πρωτοπόρους στον ελληνικό χώρο. Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1898. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αθήνα, όπου πολύ σύντομα παντρεύτηκε την καλλονή Βάσω Κουρτίδου, με την οποία δημιούργησαν τον ομώνυμο οίκο υψηλής ραπτικής. Μοντέλα του σκιτσάριζε, μεταξύ άλλων, ο ζωγράφος Εγγονόπουλος. Ο ίδιος ο Ευαγγελίδης σχεδίαζε τα ρούχα του ύστερα από ατέλειωτες ώρες επισκέψεων σε μουσεία.

 

Ο Γιάννης Ευαγγελίδης, αυτοδημιούργητος σχεδιαστής, ήταν ο πρώτος που αξιοποίησε τα στοιχεία της ελληνικής τέχνης, αρχαϊκής και λαϊκής, δίνοντας μια νέα πνοή στην αθηναϊκή μόδα. Tο πρώτο του ατελιέ στήθηκε στην Αθήνα της δεκαετίας του '30 με τη βοήθεια της Έλενας Σκυλίτση, συζύγου του Eλευθερίου Bενιζέλου. Είχε πελάτισσες τις συζύγους πολλών επώνυμων ανδρών, ενώ μία από τις καλύτερές του πελάτισσες ήταν και η τότε βασίλισσα Φρειδερίκη.

 

Την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου ο Ευαγγελίδης υποχρεώθηκε να φύγει από την Ελλάδα και το 1948 κατέληξε στο Λονδίνο. Επόμενος σταθμός του η Αμερική, όπου εκτός από τις δημιουργίες υψηλής ραπτικής έγινε και καλλιτεχνικός σύμβουλος στο γνωστό κοσμηματοπωλείο Tiffany’s. Tέσσερις μήνες μετά την έλευσή του στη Νέα Υόρκη, συμμετέσχε σε έναν παγκόσμιο διαγωνισμό μόδας και ήρθε πρώτος. Mέσα σε λίγο καιρό όλες οι δημιουργίες του άρχισαν να πωλούνται σε πολύ υψηλές τιμές.

 

Τη δεκαετία του 1950, δημιουργίες του γίνονται εξώφυλλο στο γερμανικό περιοδικό ”Sie und Er” και φωτογραφίες με μοντέλα, συνοδεύουν το άρθρο του Otto Kielmeyer με τίτλο “La mode grecque” στην τριμηνιαία τουριστική έκδοση En Grece του Υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού. Ο Ευαγγελίδης αξιοποιεί τα στοιχεία της ελληνικής λαϊκής τέχνης, αφού τα μελετά εκτενώς στο μουσείο Μπενάκη. Εμπνέεται από τις παραδοσιακές φορεσιές και δημιουργεί σχέδια και μοτίβα που απέπνεαν ελληνικότητα. Φωτογραφίες με τα φορέματά του υπάρχει σε άρθρα των New York Times και New York Journal, με αφορμή την συμμετοχή του στην Παγκόσμια Έκθεση που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη στο ξενοδοχείο St. Regis, υπό την αιγίδα του ελληνικού υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού της Ελλάδας, στις 26 Δεκεμβρίου του 1939. 

 

Για πολλά χρόνια ανέλαβε ως καλλιτεχνικός διευθυντής του τομέα μόδας της «Eλίζαμπεθ Άρντεν». Tο ατελιέ του ήταν στην περίφημη 5η Λεωφόρο και η πελατεία του προερχόταν κυρίως από τον ελληνικό εφοπλιστικό κόσμο, καθώς και τις κομψές Eλληνοαμερικανίδες.

 

Το 1968 επέστρεψε στην Eλλάδα, ύστερα από απουσία 20 χρόνων.