Πρωταρά ναυάγιο

Image

Εντοπισμένο ναυάγιο πολεμικού καραβιού υπάρχει στα ανοικτά του Πρωταρά, περί τα δύο χιλιόμετρα από την ακτή και σε βάθος περίπου 35 μέτρων. Δεν έχει γίνει κανονική έρευνα του ναυαγίου από ειδικούς, αλλά οι παρατηρήσεις που έγιναν ύστερα από κατάδυση δείχνουν ότι επρόκειτο για ξύλινο μεγάλο καράβι, μήκους πέραν των 40 μέτρων, που μάλλον ήταν πολεμικό πλοίο του 17ου αιώνα ή ακόμη και του 18ου. Πιθανό να είχε βυθιστεί κατά τη διάρκεια κάποιας ναυμαχίας.

 

Το καράβι είναι γερμένο στο πλευρό και το μεγαλύτερο τμήμα του, σχεδόν ολόκληρο, είναι θαμμένο στην άμμο. Έτσι, δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί και εξεταστεί ούτε το πλάτος ούτε το εσωτερικό του. Από τα πλευρικά κανόνια που διέθετε, άγνωστο πόσα, προεξέχουν δύο προς τα πάνω. Μεγάλος αριθμός σκόρπιων ξύλων από την πλευρική επένδυση του καραβιού βρίσκεται στον χώρο, όπου απαντώνται σκόρπια και διάφορα μεταλλικά μέρη καθώς και λίγα σπασμένα αγγεία και άλλα αντικείμενα, προφανώς από τον εξοπλισμό του πλοίου.

 

Εφόσον δεν έχει γίνει κανονική ανασκαφή και έρευνα, δεν είναι δυνατό να εξαχθούν συμπεράσματα, ούτε ως προς την εθνικότητα του πλοίου, ούτε ως προς τους λόγους βύθισής του, ούτε και ως προς τον χρόνο κατά τον οποίο βούλιαξε.

Φώτο Γκάλερι

Image