Φραμός

Image

Λέγεται και αρκοτομαθκιά (η). Λύκιον το θρασύτατο – Lycium ferocissimum, της οικογένειας των Σολανιδών (Solanaceae). Θάμνος που αναπτύσσεται σε ύψος έως και τα 6 μέτρα περίπου. Είχε εισαχθεί στην Κύπρο κατά τις αρχές του 20ού αιώνα, κυρίως ως φρακτικό, απ’ όπου και η κυπριακή του ονομασία φραμός, αλλά και ως φράγμα ανέμων σε φυτείες. Έκτοτε εγκλιματίστηκε άνετα στο νησί και πλέον αυτοφύεται σε πολλές περιοχές, από τα παράλια μέχρι και σε υψόμετρο 400 περίπου μέτρων. Ιθαγενές της Νοτίου Αφρικής. Είναι πολύκλαδος συμπαγής θάμνος με αγκάθια και πάρα πολλά μικροσκοπικά φύλλα.

 

Το φυτό μπορεί να θεωρείται και ως διακοσμητικό, αφού δίνει πλήθος μικρούς σφαιρικούς κατακόκκινους καρπούς – γι’ αυτό και η άλλη τοπική του ονομασία, αρκοτομαθκιά

 

Ως αυτοφυές απαντάται σε πολλές περιοχές ιδίως των επαρχιών Πάφου, Λάρνακας και Αμμοχώστου, αλλά ακόμη και σε πεδιάδες της επαρχίας Λευκωσίας, ενίοτε και κατά μήκος δρόμων.

 

Φραμός ονομάζεται και άλλο φυτό της ίδιας οικογένειας, ιθαγενές της Κύπρου, το είδος Lycium schweinfurthii. Πρόκειται για θάμνο που φθάνει σε ύψος έως και 5 μέτρα περίπου, φυλλοβόλο, που αυτοφύεται σε παράλιες περιοχές, σε υψόμετρο μέχρι και 50 μέτρα. Το φυτό αυτό είναι σχετικά κοινό σε αρκετές μεσογειακές χώρες. Φέρει ισχυρά αγκάθια, οι δε μικροί σφαιρικοί του καρποί είναι, στην ωρίμανσή τους, μαύρου χρώματος. Τα άνθη του είναι μικρά, ακτινόμορφα, με ιώδες χρώμα. Ανθίζει μεταξύ Νοεμβρίου και Μαρτίου. Απαντάται κατά μήκος των δυτικών, νότιων και ανατολικών ακτών της Κύπρου, από τη χερσόνησο του Ακάμα μέχρι και την Αμμόχωστο και Σαλαμίνα.