Ανατολική Πλατανιώτισσα δάσος

Image

Κρατικό δάσος έκτασης 277 εκταρίων (2.070 σκαλών) στην επαρχία Κερύνειας, στα δυτικά του συνοικισμού Χαλεύκας. Βρίσκεται στην οροσειρά του Πενταδάκτυλου, ανάμεσα στα επίσης κρατικά δάση Δυτική Πλατανιώτισσα στα δυτικά και Καρτάλ Νταγ στα ανατολικά. Από διοικητικής απόψεως, το μεγαλύτερο τμήμα του περιλαμβάνεται στην έκταση του χωριού Χάρτζια ενώ ένα πολύ μικρό τμήμα του εμπίπτει στην έκταση του χωριού Άγιος Αμβρόσιος.

 

Η περιοχή του δάσους χαρακτηρίζεται από ορεινή τοπογραφία, το δε ψηλότερο σημείο του φθάνει τα 836 μέτρα (τοποθεσία Βουνό του Αρμένη).

 

Από γεωλογικής απόψεως, βρίσκεται πάνω στους σκληρούς ασβεστόλιθους των σχηματισμών Συγχαρί και Ιλαρίωνος, στον φλύσχη του σχηματισμού Αρδάνων - Καλογραίας, τις αποθέσεις του σχηματισμού Λαπήθου (σειρά πελαγικών κιμωλιών, μαργών και ασβεστόλιθων με παρεμβολές πίλλοου λαβών) και τις προσχώσεις των αναβαθμίδων. Πάνω στα πετρώματα αυτά αναπτύχθηκαν εδάφη τέρρα ρόζα και ξερορεντζίνες.

 

Το δάσος πήρε το όνομά του από το γειτονικό μοναστήρι της Παναγίας Πλατανιώτισσας. Διασχίζεται από σκυρόστρωτο δρόμο με Α - Δ κατεύθυνση, που συνδέει την Χαλεύκα με το φρούριο Βουφαβέντο και το χωριό Κλεπίνη.

 

Κύρια είδη βλάστησης στο δάσος είναι κυπαρίσσια, πεύκα, αντρουκλιές, ξισταρκές κ.α.