Χριστοδούλου Στυλιανός Stanley Christodoulou

Image

Κυπριακής καταγωγής διαιτητής πυγμαχίας, ο οποίος σταδιοδρομεί στη Νότιο Αφρική και θεωρείται ένας από τους καλύτερους στον κόσμο. Γεννήθηκε το 1944 στο Τζοχάνεσμπουργκ. Έχει διαιτητεύσει αγώνες πυγμαχίας τόσο στη Νότιο Αφρική, όσο και σε άλλες χώρες και είναι ο πρώτος, και μοναδικός μέχρι στιγμής, στον κόσμο διαιτητής που έχει διαιτητεύσει αγώνες για τον παγκόσμιο τίτλο σε όλες τις αναγνωρισμένες κατηγορίες πυγμαχίας.

 

Ο πρώτος αγώνας για τον παγκόσμιο τίτλο που διαιτήτευσε ήταν το 1973, μεταξύ του Romeo Anaya και του Arnold Taylor στο Τζοχάνεσμπουργκ. Συνολικά έχει διαιτητεύσει 100 αγώνες για τον παγκόσμιο τίτλο, ενώ σε 25 άλλους έχει διατελέσει κριτής.

 

Είναι μέλος της Επιτροπής Διεθνών Αξιωματούχων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πυγμαχίας (WBA) και το 1980 ανακηρύχθηκε «Διαιτητής του Έτους» από την Ομοσπονδία. Επίσης αναδείχθηκε δυο φορές «Διαιτητής της Χρονιάς» από την Ομοσπονδία Πυγμαχίας της Νοτίου Αφρικής. Η μεγαλύτερη τιμητική διάκριση για τον Χριστοδούλου ήρθε τον Ιούνιο του 2004, όταν περιελήφθη στο International Boxing Hall of Fame στην Canastota της Νέας Υόρκης.  

Φώτο Γκάλερι

Image